Olympijská pochodeň už je v 6400 metrech, zapálí se až na vrcholu Everestu

Peking - Olympijská pochodeň v příštích dnech zamíří na Mount Everest. V těchto chvílích už je s ní jednatřicetiletý tým horolezců v předsunutém základním táboře vy výšce 6400 metrů. Kvůli nepřízni počasí zde několik dní zůstane, na vrchol by se měla pochodeň dostat někdy během příštího týdne. Při výstupu na vrchol ale nebude hořet; olympijský plamen bude ve dvou lucernách a na vrcholu horolezci symbolicky pochodeň na deset minut zapálí.

Po zkušenostech s protesty proti čínské politice v Tibetu, které provázely ve světě olympijskou štafetu, se Číňané při vynesení pochodně na nejvyšší horu světa chtějí vyvarovat jakéhokoliv náznaku demonstrace. Proto vsadili na přísná bezpečnostní opatření, včetně utajování termínu, kdy se horolezecký tým vydá na vrchol. Přestože pochodeň už v základním táboře není, panují zde nadále přísná bezpečnostní opatření a tábor střeží několik desítek čínských vojáků.

U základního tábora v 5360 metrech nad mořem je jen 19 čínských a 11 zahraničních novinářů. Jedním z nich je i zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Čína dnes pro zahraniční novináře připravila i pečlivě zinscenovanou návštěvu základního tábora. Ta podle Etzlera začala přednáškou o historii dobývání Everestu a poučením o tom, že horolezectví a olympijské hry sbližují národy. Na otázku, proč byly tedy na této straně hory letos všechny expedice zakázány, čínští představitelé odpověděli, že to bylo s ohledem na životní prostředí a kvůli nedostatku místa v základním táboře.

Základní tábor pod Mount Everestem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod