Měsíční bilance bojů v Bagdádu je pro USA a Irák jednou z nejtragičtějších

Bagdád - V bagdádské šíitské čtvrti Sadr zahynulo v bojích mezi armádou a šíitským milicemi od března téměř 1000 Iráčanů. Americká armáda v dubnu přišla v Iráku o 47 vojáků, což jsou sedmé nejtěžší americké měsíční ztráty od zahájení invaze v roce 2003. Pro americkou armádu je to druhý nejtragičtější měsíc od loňského září, kdy USA v Iráku ztratily 65 lidí. Od roku 2003 v Iráku padlo 4059 Američanů. Bilanci bojů dnes zveřejnila americká armáda a irácká vláda.

O zahájení bojů proti šíitským milicím v březnu rozhodl premiér Núrí Málikí. Stojí v nich proti sobě hlavně iráčtí vojáci a šíitští milicionáři. Jen ve čtvrti Sadr si srážky vyžádaly 925 obětí a přes 2600 zraněných. Málikí dnes oznámil, že je stále odhodlán osvobodit tuto chudinskou část metropole od milicí a zabránit jim útočit na vládní úřady. Hlavním cílem je podle premiéra zničit Mahdího armádu, což jsou ozbrojené jednotky radikálního duchovního Muktady Sadra.

Vládní mluvčí nepřestávají zdůrazňovat, že cílem ofenzívy je eliminovat nelegálně ozbrojené jednotky a že akce není zaměřena na žádnou politickou skupinu. Sadrovi příznivci jsou ale přesvědčeni, že vláda je chce oslabit před říjnovými místními volbami. Sadrovo hnutí minulé volby do místních správ bojkotovalo.

Vydáno pod