Na internetu se objevily informace o platech Italů

Řím - Odstupující italská vláda premiéra Romana Prodiho se uchýlila k nevídanému kroku. Na internetu zveřejnila informace o platech a daňových odvodech všech Italů i cizinců, kteří v Itálii pracují. Tvrdí, že se k tomuto kroku uchýlila z důvodů zprůhlednění administrativy. Rozhodnutí vlády okamžitě napadl úřad pro ochranu osobních údajů.

Na internetu se objevily údaje o výši platů všech lidí, kteří v roce 2006 podali v Itálii daňové přiznání. Italové měli o zveřejněné informace obrovský zájem, což vedlo k přetížení serveru. Následně na krok i vlády zareagoval i úřad zabývající se ochranou osobních údajů, který provoz internetových stránek zakázal. „Jako organizace na ochranu soukromí jsme žádali zablokování stránky. Dopředu o jejím zpuštění nikdo nevěděl,“ informoval novináře Francesco Pizzetti z Organizace na ochranu soukromí.

Zveřejnění citlivých informací odsoudila většina italských politiků a slavných osobností, kritizují ho i média. Jedná se podle nich o porušení základních lidských práv. Kabinet ale považuje svůj plán za skvělý. „Transparentnost a demokracie patří k sobě. Nevidím v tom žádný problém,“ obhajuje uveřejnění příjmů Italů na internetu ministr financí Vincenzo Visco. Cílem vlády podle něj v žádném případě nebylo poskytnout zvědavcům senzaci.

Za celé funkční období nebylo o vládě Romana Prodiho příliš slyšet. Teď vyvolala zveřejněním výše daní a příjmů nevídaný poprask. Ještě více si ale média slibují od staronového premiéra Silvia Berlusconiho, který Prodiho ve funkci vystřídá. Kontroverzním jednáním je totiž proslulý. Dá se proto očekávat, že podobných kauz v budoucnosti přibude.