Tisíce lidí prošly dávnou cestu smrti z Osvětimi do Březinky

Varšava/Osvětim - Židé z celého světa se dnes vydali na dávnou cestu smrti z někdejšího vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi do tři kilometry vzdálené Březinky, kde se v minulosti nacházely plynové komory, ve kterých přišly během druhé světové války o život tisíce lidí. Převážně mladí lidé si dnes přijeli do smutně proslulých míst připomenout oběti holokaustu.

Takzvaného pochodu živých se dnes v Osvětimi zúčastnilo okolo 8000 osob. Kromě mladých lidí, kteří se do Polska přijeli, aby se dozvěděli něco o tragédiích druhé světové války, si přišli své mrtvé přátele a příbuzné připomenout i ti, kteří utrpení v Osvětimi přežili.   

Cestu z Osvětimi do Březinky provázeli modlitby za ty, kteří mučení a kruté podmínky v nacistickém vyhlazovacím táboře nepřežili. Účastníci pochodu si připomněli i jejich jména.      

Podle historiků našlo v plynových komorách osvětimské Březinky smrt nejméně 1,1 milionu lidí. Mnoho dalších zemřelo v důsledku nelidských podmínek. Čechů se do polského tábora smrti dostalo asi 50 tisíc. Konce války se dožilo pouze 6 tisíc z nich. Osvětim se stala symbolem nacistického konečného řešení - vyvraždění více než šesti milionů Židů. 

Pochod živých se v nechvalně proslulém polském městě uskutečnil poprvé v roce 1988. Od té doby si památku umučených přijíždějí tímto způsobem připomenout tisíce mladých Židů. Nejvíce, kolem 20 tisíc, se jich sešlo v roce 2005.