Zástupci dalajlamy budou vyjednávat s Čínou

Nové Dillí - Zástupci dalajlamy pojedou do Číny vyjednávat s tamější vládou kvůli tibetské krizi. K setkání nejvyššího duchovního představitele Tibetu s Číňany by mělo dojít 3. května, a stane se tak poprvé od březnových nepokojů. Podle webových stránek exilové tibetské vlády navrhne dalajlama možné řešení současné krize.

Zmocněnci přijedou do Číny v sobotu, aby zahájili „neformální rozhovory s představiteli čínského vedení“, praví se v oficiálním prohlášení zveřejněném na internetu. „Během své krátké návštěvy projednají naléhavá témata týkající se nynější krize v oblastech obývaných Tibeťany.“

„Doufáme, že čínští předáci projeví vůli jednat o tibetských záležitostech realisticky,“ řekl k tomu agentuře Reuters dalajlamův mluvčí Tändzin Takhla. Nehledě na výzvy k jednání, které dalajlamovi adresoval v uplynulých týdnech Peking, Čína neustále obviňuje tohoto exilového duchovního představitele a „jeho kliku“ z podněcování či přímo organizování nepokojů ve Lhase a dalších oblastech obývaných Tibeťany.

Dále jej viní z manipulování se světovým veřejným míněním a z ovlivňování postojů západních vlád. To vše s údajným cílem sabotovat blížící se olympijské hry v Pekingu a dosáhnout nezávislého tibetského státu. Dalajlama tato obvinění vehementně popírá. 

Z demonstrací, které začaly ve Lhase 10. března kvůli připomínce povstání proti čínské vládě z roku 1959, se nakonec stalo největší protičínské povstání za poslední dvě desetiletí. Podle čínských oficiálních údajů při potlačování nepokojů zahynulo 22 lidí, tibetské exilové organizace hovoří o nejméně 140 obětech čínské represe. Zatčeno bylo podle Pekingu kolem 400 osob, podle tibetských exilových vůdců 5175. Od roku 2002 se konalo již šest kol dialogu mezi Čínou a dalajlamovými představiteli, a to zatím bez významnějšího pokroku.