Turecká armáda potvrdila letecký útok na kurdské rebely

Ankara - Turecký generální štáb potvrdil, že v noci na dnešek jeho válečné letectvo zaútočilo na kurdské rebely na severu Iráku v pohoří Kandíl. Turecká armáda popsala asi tříhodinový útok jako "komplexní a efektivní" leteckou operaci.

Na pozice stoupenců zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) útočilo nejméně 30 vojenských letounů. Turecká armáda na svých internetových stránkách uvedla, že po skončení akce se všechna letadla bezpečně vrátila na základnu.

Při náletech na stanoviště PKK minulý týden bylo zabito mnoho kurdských povstalců a zničena více než stovka povstaleckých objektů. Podle zdrojů z turecké armády byli navíc „zneškodněni četní teroristé, podezřelí z přípravy útoků proti Turecku“.

Turecká armáda od prosince bombardovala pozice stoupenců PKK v severním Iráku několikrát. V únoru kromě leteckých útoků zahájila i pozemní vojenskou operaci. Podle Ankary je v regionu na 2 000 kurdských povstalců.

Mluvčí bezpečnostních sil iráckého Kurdistánu Džabbár Javár operaci tureckého vojska potvrdil a uvedl, že nemá informace o případných obětech. Podle Javára nyní turečtí a íránští vojáci spolupracují na útocích proti PKK a její íránské odnoži, Straně svobodného života Kurdistánu (PEJAK).

„Máme informace o tom, že se 30. dubna uskutečnilo setkání mezi Turky a Íránci. Konalo se na íránském území a týkalo se identifikace cílů, na něž obě strany chtějí útočit,“ uvedl Džabbár Javár.

Washington dnes letecké akce turecké armády schválil a zdůraznil, že jejich cílem byli teroristé.

Stranu kurdských pracujících považuje za teroristickou organizaci nejen Turecko, ale také Spojené státy a Evropská unie. PKK bojuje za autonomii tureckého jihovýchodu obývaného převážně Kurdy od roku 1984. Konflikt si od té doby vyžádal přes 37 000 obětí na životech.