Čeští geologové objevili v Nikaragui impozantní kaňon

Managua - Vědci z České geologické služby stáli u zrodu jedné z nezajímavějších turistických oblastí střední Ameriky. V Nikaragui při běžném geologickém mapování objevili před několika lety na Kokosové řece dosud neznámý impozantní kaňon. Ukázalo se, že jde o světový unikát, řeka kaňon vyhloubila v sopečných horninách.

Stometrové takřka kolmé skály Kokosová řeka vymílala statisíce let. Tuhle raritu znali pouze domorodci a místní vesničané. Do přehlíženého a nepopsaného světa se dostali čeští geologové, kteří vyhledávají ve střední Americe geologická rizika. A objevili lokalitu pro celý svět.

Voda se zakousla do neobyčejného materiálu. Zdejší skály tvoří horniny, které vznikly při gigantickém sopečném výbuchu. Skály jsou velmi pevné a odolné, voda využila zlomů po zemětřeseních.

Z kaňonu se stala během několika měsíců jedna z nejvýznamnějších turistických destinací v zemi. Objevy nedaleko kaňonu pokračují dodnes. Letos se kupříkladu čeští geologové dostali k dosud nepopsanému kultovnímu místu předkolumbovských indiánů. Prozrazují ho kresby na kamenech takzvané petroglyfy.

Kaňon na Kokosové řece se má stát prvním středoamerickým geoparkem. Na jeho vyhlášení spolupracuje i české ministerstvo životního prostředí.