Abcházci údajně sestřelili dva gruzínské průzkumné letouny

Tbilisi - Abcházská armáda oznámila, že nad svým územím sestřelila dva gruzínské bezpilotní hlídkové letouny. Tbilisi ale tvrdí, že žádná jeho průzkumná letadla dnes nelétala. Gruzínské ministerstvo zahraničí podle AP odmítlo tvrzení o konfliktu jako "naprosto absurdní dezinformaci", jejímž cílem je zvýšit napětí v regionu.

„Abcházská protivzdušná obrana sestřelila nad Abcházií gruzínské špionážní letadlo,“ uvedl nejmenovaný oficiální činitel. Neupřesnil však, kdy k incidentu došlo.

Gruzínský letoun byl nad Abcházií sestřelen už před 14 dny. Tehdy se k tomu také přihlásili Abcházci. Gruzínská armáda z toho ale obvinila Rusko a dokladovala to záběry s útočící stíhačkou MiG-29. Abcházci ji ale nemají. Napětí mezi oběma zeměmi se stupňuje.

Vztahy mezi Ruskem a Gruzií jsou napjaté již desetiletí. Částečně je to také kvůli moskevské podpoře separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie, které se jednostranně od Gruzie oddělily po rozpadu Sovětského svazu.

V poslední době panují v Abcházii a Rusku obavy, že se Gruzie chystá na spearatistický region zaútočit. Důkazem jsou prý manévry gruzínské armády v blízkosti hranic s Abcházií. V případě, že by došlo k násilnému konfliktu, nechala se Moskva slyšet, že by proti Gruzii použila vojenské síly.