Malajsijský premiér zamítl návrh na omezování cest žen do zahraničí

Kuala Lumpur - Malajsijský premiér Abdullah Ahmad Badawi dnes zamítl návrh ministra zahraničí Raise Yatima, podle něhož by ženy nesměly do zahraničí cestovat bez písemného povolení rodiny nebo zaměstnavatele. Vláda tak chtěla údajně předejít tomu, aby byly ženy zneužívány k pašování drog.

Návrh na restrikce byl předložen po posouzení kriminálních případů, kdy byly ženy v zahraničí zatčeny. Podle Yatima se 90 procent případů, kdy soudy v zahraničí poslaly Malajsijky do vězení, týkal drog. Mnohé z žen se podle ministra vydávají do zahraničí pod záminkou, že jedou za prací nebo kvůli účasti v kurzech a seminářích. Díky písemnému dobrozdání by pak úřady s jistotou věděly, kam a za jakým účelem cestují. Podle kritiků restrikcí by ale bylo velice snadné písemný souhlas k cestování padělat.

Ženské organizace daly najevo velké pobouření. Podle Národní rady organizací žen by takové opatření bylo porušením práv žen. Jiná skupina s názvem Sestry v islámu označila návrh za směšný, zpátečnický a ponižující. Zároveň prý vnucuje názor, že ženy jsou méně schopné se samy rozhodovat než muži.