Spojené státy dokončují zeď proti mexickým imigrantům

Tijuana - Spojené státy dokončují stavbu kontroverzní gigantické zdi na své jižní hranici s Mexikem. Linii hlídají tisíce gardistů, letadla a nejmodernější senzory. Přesto se všechna opatření proti přílivu mexických imigrantů míjejí účinkem. Od jejich přijetí počet mexických imigrantů dál roste. Každý rok jich ve Spojených státech přibývá kolem půl milionu. Jen za rok 2007 USA na této hranici zadržely a vrátily zpět 213 tisíc Mexičanů.

Dostat se na sever, najít práci a žít znovu důstojný život, je snem milionů Mexičanů. Jeho naplnění teď má být zase o něco těžší. Jen pár desítek metrů za původní bariérou Spojené státy dostavují novou obří zeď. Je to hranice nejfrekventovanější a také nejnebezpečnější. Při jejím přechodu umírá ročně 300 až 500 lidí - víc než za celou existenci berlínské zdi.

Od doby, kdy na americké straně vyrostla masivní obranná zeď, je přechod stále těžší. Přesto migranti hranice do Spojených států překračují i nadále a dělají to především v noci. Paradoxem je, že čím jsou americká bezpečnostní opatření přísnější, tím mexických imigrantů přibývá. Poslední čísla hovoří o půl milionu ročně.

„Dřív mnozí imigranti přicházeli do Států na šest až osm měsíců, vydělali si a vraceli se do Mexika. Ale dnes, když musejí překonávat takové těžkosti a platit za převaděče, jakmile se tam dostanou, už tam zůstávají,“ říká specialista na demografii a migraci Rodolfo Dodona.

Mexicko-americká hranice je dlouhá přes 3 000 km. Do jejího zabezpečení investují Spojené státy miliardy dolarů ročně.