Cyklon Nargis referendum o barmské ústavě neodloží

Rangún/Bangkok - Bez ohledu na následky sobotního ničivého cyklonu Nargis se referendum o barmské ústavě bude konat v plánovaném termínu, tedy 10. května. Informovala o tom barmská vojenská junta. Cyklon Nargis připravil o život přes 350 osob a další statisíce lidí přišly o střechu nad hlavou. V pěti oblastech země je vyhlášen výjimečný stav, některá města jsou údajně až z poloviny zničená. Bilance katastrofy bude pravděpodobně ještě horší, protože úřadům se zatím nepodařilo navázat spojení se všemi postiženými oblastmi.

Podle junty je schválení ústavy důležitý předpoklad demokratických voleb, které se mají konat za dva roky. Opozice si ale myslí, že nová ústava nezaručí dodržování lidských práv a jejím hlavním cílem je ospravedlnění vojenské vlády.

Statisíce lidí bez domova

Podle odborníků OSN na řešení krizových situací připravil cyklon o střechu nad hlavou statisíce lidí. Státní sdělovací prostředky dnes oznámily, že cyklon Nargis, který provázel vichr o rychlosti 190 kilometrů v hodině, zničil v iravadské deltě 20 000 domů.

Do postižených oblastí začíná přicházet humanitární pomoc. „Rozdáváme tablety na čištění vody, oblečení, pokrývky, vybavení pro vaření a hygienické potřeby,“ řekl Annear. Právě čistá voda a elektřina chybí lidem v postižených oblastech nejvíc. Přístup do řady míst ale stále komplikují trosky, které blokují dopravu.

„Problémem je, že junta nepouští do země zahraniční humanitární pracovníky,“ připomíná zpravodaj ČRo Robert Mikoláš. „Těch málo organizací, které v Barmě působí, nemají povolený volný pohyb po zemi a musí čekat na povolení úřadů.“

V Bangkoku se dnes sešli experti OSN na řešení krizových situací, aby posoudili, jakou pomoc Barma nyní potřebuje nejnaléhavěji a jak ji poskytnout.

Následky cyklonu
Zdroj: ČT24