Princ Harry si ve Windsoru převzal medaili za službu v Afghánistánu

Londýn - Britský princ Harry dnes obdržel medaili za svou službu vlasti v Afghánistánu. Pamětní medaili obdrží každý britský voják, který v Afghánistánu odslouží více než čtyři týdny. Zrzavý Harry Windsor si týdnů odsloužil deset. Za svou službu byl nedávno povýšen na podporučíka. Dřívějšího "zlobivého" prince si britská veřejnost díky této službě velmi oblíbila. Příznivce naopak ztrácí následník trůnu William.

Harrymu medaili předávala jeho teta, princezna Anna, která je patronkou jeho pluku Household Cavalry. Vojáci poté prošli ulicemi Windsoru. Odpoledne se uskuteční ještě mše za vojáky, kteří padli během služby v Afghánistánu.

„Zdá se, že Harry našel v armádě zalíbení a smysl života. Nic nenaznačuje, že by v budoucnu chtěl vojenskou službu opustit. Má na starosti velení několika vojáků a je jim velmi věrný,“ připomíná spolupracovník ČT Ivan Kytka. Veřejnost si na Harrym vychvaluje především jeho odvahu reprezentovat svou vlast v bojové oblasti.

Starší William nedávno veřejnost rozzlobil poté, co se v rámci cvičných letů proletěl vrtulníkem po okolí Windsoru a přistál prakticky na zahradě své přítelkyně Kate Middletonové. Podruhé si zase s přítelem zaletěl na večírek. „Svou pověst si ale William teď napravil,“ říká Ivan Kytka. „Na palubě vojenského dopravního letounu se minulý týden vypravil do afghánského Kábulu, kde strávil několik hodin. Letadlo dokonce několik hodin pilotoval.“

Harry měl původně sloužit v Iráku. Informace se ale dostala na veřejnost a princ do země kvůli riziku neodjel. Nakonec v Afghánistánu velel v rámci pluku Blues and Royals průzkumné četě 11 mužů ve čtyřech lehkých tancích Scimitar. Posláním jednotky byl především bojový průzkum za liniemi nepřítele.