Čínský prezident dnes poprvé po deseti letech přiletěl do Japonska

Tokio - První cestu čínské hlavy státu do Japonska po deseti letech dnes zahájil čínský prezident Chu Ťin-tchao. Během pětidenní návštěvy se setká císařem Akihitem a premiérem Jasuem Fukudou, s nímž bude jednat o čínsko-japonském obchodu a územním sporu mezi oběma zeměmi o naleziště ropy a zemního plynu ve Východočínském moři. Proti návštěvě protestovaly v Tokiu stovky Japonců, zejména příznivců svobodného Tibetu.

Obrat čínsko-japonského obchodu dosáhl loni 236,6 miliardy dolarů a Čína vystřídala Spojené státy na pozici nejdůležitějšího obchodního partnera Japonska. Peking nyní usiluje o získání japonských technologií a o rozšíření japonských investic v Číně. Tokio se snaží získat větší přístup na čínský spotřebitelský trh.

„Věřím, že tato návštěva přispěje ke vzájemné důvěře a k posílení přátelství,“ řekl Chu po příletu do Tokia, kde ho uvítal dav lidí s čínskými a japonskými vlajkami. „Naše země mají nyní příležitost dále rozvíjet vzájemné vztahy,“ dodal a vyzval zároveň k užší spolupráci obou východoasijských států. Chu je po svém předchůdci Ťiang Ce-minovi teprve druhým čínským prezidentem, jenž navštívil Japonsko.

Chuovu cestu provázejí silná bezpečnostní opatření. V ulicích je sedm tisíc policistů, kteří mají zabránit případným protičínským demonstracím. V centru japonské metropole se dnes uskutečnil protestní pochod asi 1000 lidí proti čínské politice v Tibetu. Protestovali také pravicoví radikálové, kteří vykřikovali protičínská hesla a zpívali japonskou hymnu. Policie proti protestujícím nemusela zasáhnout.

Chuova návštěva Japonska dokládá zlepšování vzájemných vztahů mezi oběma zeměmi. Ty se prudce zhoršily v době vlády japonského premiéra Džuničiró Koizumiho v letech 2001-2006 kvůli jeho návštěvám kontroverzní tokijské svatyně Jasukuni. Ta je zasvěcena památce padlých japonských vojáků, mezi nimiž však jsou i odsouzení váleční zločinci z druhé světové války. Asijské země vnímají svatyni jako symbol japonského militarismu a okupace řady států jihovýchodní Asie za druhé světové války.

Japonsko-čínské vztahy se začaly zlepšovat v dubnu 2007, kdy čínský premiér Wen Ťia-pao navštívil Japonsko. Další oteplení vztahů přineslo v září zvolení premiéra Fukudy, který vyloučil jakékoli návštěvy svatyně Jasukuni, dokud bude v úřadě.