Globální oteplování výrazně ohrožuje tropickou faunu

Washington - Nová studie nabízí další pohled na globální oteplování. Nejcitelněji se podle amerických vědců změny teplot projeví na pólech, naopak největší hrozbu ale mohou znamenat pro  živočišné druhy žijící v tropickém pásmu.

Vědecký tým složený z odborníků z Washingtonské a Kalifornské univerzity upozorňuje především na malou přizpůsobivost tropických živočichů na změny teplot. „Mezi fyziologií živočicha a klimatem, v němž žije, existuje silná vazba,“ vysvětluje Joshua Tewksbury z Washingtonské univerzity. „V tropech žije mnoho živočichů v podmínkách, které se blíží jejich teplotnímu optimu, tedy v teplotě, v níž se jim daří dobře. Pokud se však teplota zvedne, optimální podmínky zmizí, a s tím se dá udělat jen málo.“

Vědci zatím směřovali největší obavy z dopadu globálního oteplování především k živočišných druhům žijícím blízko pólu, jako například lednímu medvědovi. Američani se ale domnívají, že polární zvířata se dokážou přizpůsobit větším teplotních rozdílům než tropické druhy. Jejich studie vychází v časopise Proceedings of the National Academy of Science.

Také velkému množství tropického hmyzu hrozí, že do konce století vyhyne kvůli zvyšujícím se teplotám. Podle studie amerických vědců z Washingtonské univerzity hmyz nedokáže regulovat teplotu těla. Tropické druhy jsou na změny okolní teploty nejcitlivější. V chladnějších oblastech naopak hrozí, že se po oteplení hmyz přemnoží.