Před tribunálem stojí bývalý rwandský ministr za genocidu

Kigali - Před mezinárodním trestním tribunálem pro Rwandu stojí bývalý ministr vnitra Callixte Kalimanzira. Je stíhán pro svou účast na genocidě v roce 1994, kdy extremisté z kmene Hutuů zmasakrovali 800 000 Tutsiů. Za rwandskou genocidu už bylo trestním tribunálem v tanzanské Arushe odsouzeno 28 lidí.

Kalimanzira zastával úřad ministra vnitra od dubna do května 1994. Podle soudu koordinoval masakry v jižní Rwandě. Je obviněn také z toho, že svými projevy nabádal k úplné likvidaci Tutsiů, především žen, dětí a starých lidí. Přiděloval zbraně, dohlížel na vraždění Tutsiů v azylových úkrytech a osobně jich několik i ubil.

Tři měsíce trvající genocida ve Rwandě vypukla na jaře 1994 krátce poté, co se za podezřelých okolností zřítilo letadlo s prezidentem Juvénalem Habyarimanou, který patřil k většinovému hutuskému etniku. Masakru podle některých zdrojů padlo za oběť až milion lidí. Boje skončily, když povstalecké tutsijské síly vedené dnešním prezidentem Paulem Kagamem v červenci 1994 extremistickou vládu svrhly. O čtyři měsíce později Rada bezpečnosti OSN založila Mezinárodní soudní dvůr pro Rwandu (ICTR).