Evropská komise žaluje Itálii kvůli neapolské odpadkové krizi

Neapol - Evropská komise podala na Itálii žalobu u Evropského soudního dvora kvůli odpadové krizi v Neapoli. Itálie porušuje několik nařízení komise, která se týkají ochrany lidského zdraví a životního prostředí, především pak směrnici o odpadech. Ta zavazuje všechny členské státy unie, aby zabránily jeho nekontrolovanému hromadění. Brusel Itálii vyzval již několikrát k nápravě.

S odpadky se potýká především Kampánie, oblíbená turistická oblast s hlavním městem Neapolí, a oblasti poblíž Říma, kde nebyly dodrženy předpisy pro skládkování platné pro celou Evropskou unii. Vypořádání se s odpadovou krizí je prioritou nové italské vlády.

Ve většině Itálie je nakládání s odpadem na zhruba stejné úrovni jako jinde v Evropě. Zásadní problém vznikl v Kampánii, kam organizovaný zločin průběžně navezl veliké množství životu nebezpečného odpadu a obyvatelé odmítají skládkování i spalovny, protože se bojí, že odpad může být karcinogenní. V ulicích Neapole leží 1300 tun odpadků.

Evropská komise právní kroky vůči Římu začala už loni v reakci na jarní problémy s odpadem, kdy musel být kvůli zdravotním rizikům uzavřeny školy v Kampánii. Itálii, kterou Brusel před možností pohnání před soud varoval už v lednu, hrozí vysoké pokuty, pokud tribunál dá výkonnému orgánu unie za pravdu.

Problémy s odpadem na jihu Itálie trvají přes deset let. Poslední velká krize pak propukla v prosinci, kdy se v Kampánii nahromadilo na 110 000 tun odpadu. V některých částech Neapole i dalších měst se kvůli hromadám smetí prakticky zastavil běžný život, do odvozu se musela zapojit armáda. 

Místní úřady situaci nezvládly a zpracování odpadu v oblasti se prakticky zhroutilo. Odpadky jsou v současnosti odváženy do jiných částí Itálie a do spaloven v Německu, hromady smetí ale stále leží okolo měst nebo přímo v ulicích. Podle redaktora italského rozhlasu RAI Josefa Kašpara je třeba přesvědčit obyvatelstvo, že se odpad musí zcela zpracovat.

První zasedání nové vlády, která bude utvořena do konce týdne, má být právě v Neapoli a sám premiér Berlusconi se za vyřešení odpadové krize postavil. Neapolský problém má důsledky pro celou Itálii, dotýká se jejího obrazu v zahraničí i hospodářství. Právě vyřešit odpadovou krizi v Neapoli a problémy letecké společnosti Alitalia budou dvěma prubířskými kameny pro italskou vládu, předpokládá Josef Kašpar.