Estonský premiér podporuje výstavbu amerického radaru v Česku

Tallin - Premiér Mirek Topolánek je na jednodenní oficiální návštěvě Estonska. V Tallinu už jednal se svým protějškem Andrusem Ansipem, který prohlásil, že Estonsko podporuje výstavbu amerického protiraketového radaru v Česku. Oba politici také věří, že jejich země ještě letos uzavřou s USA jednání o bezvízovém styku. Česko i Estonsko podepsaly s Washingtonem memoranda, která jim možnost cestovat do Spojených států bez víz otevírají.

Podle Ansipa je systém protiraketové obrany v zájmu bezpečnosti celé Evropy, a nejen České republiky a Spojených států. „Je to cesta, jak se vyhnout problémům, a základna je důležitý prostředek, jak to zajistit,“ uvedl estonský premiér.

Oba politici doufají, že jednání se Spojenými státy o bezvízovém styku završí ještě letos. „Věřím, že Estonsko, Česká republika i další země budou moci již letos cestovat do USA bez víz,“ řekl Ansip po jednání s Topolánkem.

Premiér Topolánek v Estonsku hlavně představuje priority českého předsednictví, které nás čeká v první polovině příštího roku. Cílem série jednání, která Česko zahájilo začátkem dubna v Řecku a na Kypru, je hlavně zjistit dva nebo tři body, které je ochotna většina členských států podpořit, a ty se pak Česko bude snažit prosazovat při svém půlročním předsednictví EU.

„Premiér zmínil například odstranění diskriminace mezi starými a novými členskými státy Evropské unie nebo společný postup v energetické politice a bezpečnosti,“ přiblížila návštěvu redaktorka ČT Karolína Košařová.

Topolánek se kromě estonského premiéra a prezidenta setkal i s předsedkyní parlamentu a odpoledne na estonském ministerstvu zahraničí přednáší projekt o estonsko-českých vztazích.

Karolína Košařová
Zdroj: ČT24