Pitva dítěte z mrazničky: narodilo se živé a zdravé

Berlín/Wenden - Vyšetřovatelé dnes zveřejnili výsledky pitvy jednoho z dětí objevených v mrazáku rodinného domu ve Wendenu. Novorozeně podle lékařů přišlo na svět živé a zcela životaschopné. Na tělíčku nenašli stopy násilí nebo deformací. Probíhají ještě toxikologická a tkáňová vyšetření, která by měla napovědět příčinu smrti dětí. Všechny tři mrtvé děti byly podle vyšetřovatelů holčičky. Tělíčka zbývajících dvou dětí budou pitvána ve středu. Zatykač na jejich matku byl dnes rozšířen o podezření ze zabití.

Těla tří holčiček byla byla podle dosavadních výsledků vyšetřování v mrazáku uložena už od osmdesátých let. Lékaři je museli nejdřív pomalu rozmrazit, aby se nepoškodily tkáně a případné důkazy.

Těla objevil v neděli večer osmnáctiletý syn rodiny, která dům obývá. Policisté posléze zatkli čtyřiačtyřicetiletou matku rodiny. Žena, která podle svých slov děti „odložila“, je nadále v péči psychiatrů. V současnosti není podle lékařů schopna výpovědi.

Rodina prý byla zcela nenápadná, sociální úřad neměl žádný důvod se o ni zajímat. Zemský ministr pro rodinu Armin Laschet nevidí selhání státu,
protože "nelze do každé rodiny nastrčit sociálního pracovníka, aby ji
sledoval". Počet vražd novorozeňat se podle něj v poslední době nezvýšil, jen je prý společnost pozornější.

Podobný případ se stal v Německu už loni. V saském Plavně byla nalezena těla tří novorozeňat. Také se jednalo o holčičky, dvě z nich byly uložené v mrazicím boxu. Za zmrazení svých dvou novorozených dětí byla k dvanácti letům odsouzená žena z Erfurtu.

Vydáno pod