Střídání stráží v Kremlu: Putin předá žezlo Medveděvovi a půjde vládnout

Moskva - Od dnešního poledne bude mít Rusko nového prezidenta. Stane se jím Dmitrij Medveděv, který na postu kremelského šéfa vystřídá po osmi letech Vladimira Putina, svého ochránce a politického učitele. Ten ale do politického důchodu rozhodně neodchází - hned další den ho parlament schválí do funkce předsedy vlády.

Inaugurace třetího ruského prezidenta - po Borisi Jelcinovi a Putinovi - se uskuteční v pravé poledne moskevského času v Andrejevském sále moskevského Kremlu. Přihlížet budou dvě tisícovky čestných hostů a miliony diváků u obrazovek, kterým slavnostní okamžik zprostředkuje státní televize. Krátce po uvedení do funkce zřejmě Medveděv přednese projev k národu.

Tradice nástupu do úřadu 7. května vznikla za Putina v roce 2000. Nový prezident po složení přísahy získá tři symboly státní moci: ústavu, státní znak a prezidentskou zástavu. Předán mu je také symbol prezidentského úřadu, kterým je zlatý kříž pokrytý rubínovým emailem se zobrazením státního znaku, připevněný na zlatém řetězu ze 17 částí.

Dvaačtyřicetiletý Medveděv slíbil pokračovat v Putinově kurzu prosazování ruských zájmů. Přebírá hospodářsky a mezinárodněpoliticky posílené Rusko, kde v podstatě chybí silná a kritická opozice a kde funguje systém centralizovaného řízení veřejného života. To se projevilo i v březnových prezidentských volbách, v nichž ho už v prvním kole podpořilo 70 procent voličů, aniž by v kampani hnul prstem; to za něj udělala provládní média a tlak státního aparátu oddaného Kremlu. Právě prezidentské volby, kdy byli prakticky předem vyřazeni ze hry Medveděvovi soupeři, byly terčem kritiky Západu.

Nový prezident a dosavadní první místopředseda ruské vlády je obecně pokládán spíše za vykonavatele Putinových rozhodnutí než za politika s vlastní iniciativou. Přesto se osvědčil jako obratný právník, úspěšně vedl Putinovu administrativu a neztratil se ani ve vedení nejvýznamnějšího ruského plynárenského monopolu Gazprom.

Od čtvrtka bude Putin šéfem ruské vlády

Už ve čtvrtek parlament schválí na návrh nového prezidenta do funkce předsedy vlády Vladimira Putina, čerstvého šéfa Jednotného Ruska, které dolní komoru parlamentu zcela ovládá. Od čtvrtka tak bude mít Rusko dvě mocenská centra. Vedle silného prezidentského to bude dosud méně významné premiérské, které ovšem v pevných rukách Vladimira Vladimiroviče získá novou dimenzi - byť Putin prohlašuje, že nehodlá nic měnit na tom, že nejdůležitějším mužem ruské politiky zůstane prezident. Putin ovládá přes Jednotné Rusko Státní dumu, takže má v ruce zákonné páky k případnému tlaku na prezidenta. Přesto dodržel to, co slíbil: že nebude měnit ruskou ústavu a nebude se o křeslo prezidenta ucházet potřetí v řadě. Vrcholnou ruskou politiku a výsluní moci ale neopouští.

Výměna prezidentského křesla za premiérské sice nebývá častá, ale Putin v tomto ohledu rozhodně není průkopníkem. Před ním si to už vyzkoušeli například Zulfikar Alí Bhutto (Pákistán), Sali Berisha (Albánie), Algirdas Brazauskas (Litva), Milo Djukanović (Černá Hora), Vojislav Koštunica (Jugoslávská svazová republika/Srbsko) nebo José Alexandro Gusmao (Východní Timor). Předsedou vlády se po šedesátileté pauze stal i bývalý bulharský car Simeon II.

Více se o ruských prezidentských volbách nebo o odchodu Vladimira Putina a nástupu Dmitrije Medveděva dozvíte zde.

  • Dmitrij Medveděv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/101/10038.jpg
  • Vladimir Putin autor: Misha Japaridze, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/6/581.jpg