Rakousko chce zpřísnit postihy za sexuální zločiny

Vídeň - V Rakouském parlamentu se při všeobecné rozpravě poslanci vyjádřili k případu z Amstettnu, kde otec téměř čtvrt století věznil a znásilňoval svou dceru. Poslanci se shodli na tom, že by se měly zpřísnit tresty za sexuální zločiny. V konkrétních návrzích takového opatření se ale příslušníci jednotlivých stran lišili.

Nejradikálnější byli poslanci krajně pravicových stran. Předseda Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) Peter Westenthaler předložil návrh, jehož součástí je i požadavek na pravidelné povinné lékařské prohlídky všech dětí předškolního věku, při nichž by se mělo každé čtvrtletí ověřovat, zda je někdo nezneužívá.

Šéf svobodných (FPÖ) Hans-Christian Strache zase přišel s plánem, který chce uzákonit doživotní trest bez možnosti propuštění pro pachatele těžkých sexuálních deliktů, zrušení možnosti jejich psychiatrické léčby. Pokud by nešlo pachatele nějak napravit, pak by mělo dojít ke kastraci.

Zelení naopak zdůrazňovali nutnost zlepšení prevence, například rozšíření vyšetřovacích metod při pátrání po pohřešovaných, nevyloučili ale také podporu pro přísnější tresty.

Ministr vnitra Günther Platter však zdůraznil, že amstettenský případ je výjimečný a nemůže být považován za typický pro Rakousko. Proto se Platter bojí přehnaných reakcí, které by vedly k zavedení policejního státu. Nicméně ministr dodal, že vláda předloží parlamentu návrh, podle kterého se zruší možnost výmazu trestu u těžkých sexuálních zločinů. Stejně tak by měl být zaveden zákaz pro pedofily pracovat s dětmi. Podle návrhu se zvýší tresty za výrobu a šíření dětské pornografie. Stejně tak vláda žádá vytvoření databáze sexuálních deliktů, která by byla veřejně dostupná.

Vydáno pod