Fritzl vypovídal na státním zastupitelství

Vídeň - Věznitele Josefa Fritzla, který 24 let ukrýval a znásilňoval dceru ve sklepě svého domu v rakouském městě Amstetten, dnes policie poprvé předvedla k výslechu před státní zástupkyni v St. Pöltenu. Třiasedmdesátiletý Rakušan, který se svou dcerou zplodil celkem sedm dětí, podle vyšetřovatelů projevil ochotu spolupracovat. Již koncem tohoto týdne bude muset státní zastupitelství rozhodovat o prodloužení vyšetřovací vazby o dalších čtrnáct dnů.

Státní zástupkyně Christiane Burkheiserová se během dvouhodinového výslechu Fritzla ptala především na jeho osobní životopisné údaje. Podrobnější obsah výslechu ale není znám, policie jej odmítla zveřejnit. Další výslech by se měl uskutečnit do dvou týdnů.

Právník vězněných obětí Christoph Herbst dnes oznámil, že zvažuje žalobu, která by Fritzlovi znemožnila nakládat s majetkem. Rakušan údajně vlastní několik nemovitostí, jeho majetková situace je značně nepřehledná. Herbst chce žalobou zabránit tomu, aby Fritzl případnými kroky dále poškodil své oběti.

Herbst dnes rovněž upozornil na další problémy v celém amstettenském případu. Prý je nutné vyřešit například identitu dětí, které celý svůj život strávily ve sklepních prostorech, kde je jejich otec a dědeček v jedné osobě věznil spolu s jejich matkou Elisabeth. Děti totiž nemají ani rodné listy, průkazy totožnosti a další základní listiny a dokumenty. Herbst uvažuje i o možnosti změny jmen obětí, což by jim do budoucna mohlo usnadnit život.