Tandem Putin-Medveděv si rozdělil role; Rusko má staronového premiéra

Moskva - Nejvyšší patra ruské politiky mají nové pány. Dmitrij Medveděv se po složení přísahy stal ve středu třetím ruským prezidentem. Jeho předchůdce Vladimir Putin po osmi letech opustil Kreml, aby se dnes nechal parlamentem na návrh nového prezidenta schválit do čela ruské vlády. Střídání stráží na ruském mocenském vrcholu, jehož cílem bylo zachování Putinova vlivu na politické scéně, tak skončilo. Bez ústavní funkce strávil Putin jen 27 hodin.

Dnešní hlasování o Putinově kandidatuře na post premiéra bylo jen technickou záležitostí s předem jasným koncem. Putinova strana Jednotné Rusko je nejsilnější politickou stranou v zemi a disponuje ve sněmovně většinou 315 ze 450 poslaneckých křesel. Proti Putinově jmenování premiérem se dnes v parlamentu postavilo jen 56 komunistických poslanců. „Hlasovali proti ne proto, že se nám něco nepovedlo, ale právě proto, že se nám mnohé povedlo,“ komentoval výsledek Putin. Dalších 392 zákonodárců ze tří politických stran jej podpořilo.

Ve svém projevu, který předcházel hlasování, se Putin soustředil především na ekonomiku. Jeho hlavním cílem v nejbližších letech bude snížení míry inflace pod deset procent. Klíčovým úkolem pro novou ruskou vládu bude i překonání dlouhodobého zastarávání ruské infrastruktury. Rusové se podle svého nového premiéra mohou do 15 let těšit na kvalitu života srovnatelnou s úrovní v nejvyspělejších zemích světa.

Nová kapitola ruských dějin

Personální složení Putinova kabinetu zatím zůstává nejasné. Spekuluje se i o zvýšení počtu místopředsedů, kteří by fakticky řídili běžný chod země. Putin by se tak mohl společně s Medveděvem věnovat strategickým úkolům.

Politologové se shodují, že s jeho odchodem z Kremlu Rusové začínají psát novou kapitolu svých novodobých dějin. Centrum moci v největší zemi světa se totiž alespoň zčásti přestěhuje s ním. „Naše spolupráce se bude jen prohlubovat,“ ujistil dnes všechny o své oddanosti Putinovi ve sněmovně prezident Medveděv. Jasnou podporu současnému politickému směru vyjádřili Rusové v prosincových volbách drtivou převahou Putinova Jednotného Ruska.