Do Barmy dorazilo letadlo OSN s pomocí, USA však povolení nemají

Rangún - Letadlo OSN s humanitární pomocí pro oběti ničivého cyklonu Nargis, který o víkendu připravil o život nejméně 22 000 lidí, dnes přistálo v Barmě. OSN uvolnila na pomoc postiženým oblastem prvních deset milionů dolarů, ještě během dnešního dne by měla do země zamířit další tři letadla se zásobami potravin. Junta však stále nevydala povolení pro Spojené státy, které také chtějí vyslat humanitární pomoc. Barmští generálové kvůli tomu čelí kritice mezinárodního společenství, které je vyzývá k otevření země humanitárním zásilkám ze zahraničí.

Ke změně postoje dnes Barmu vyzvalo Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). „Doufám, že se dočkáme otevření, než bude příliš pozdě,“ varoval generální tajemník organizace Surin Pitsuwan. K němu se dnes připojila i čínská vláda, která apelovala na vojenskou juntu, aby spolupracovala při obnově země po cyklonu.

K větší spolupráci při dostávání pomoci do Barmy vyzval jejího vrchního  generála také generální tajemník OSN, podle které cyklon v Barmě vážně  postihnul kolem 1,5 milionu lidí. 

Dnes ráno americké velvyslanectví v Bangkoku oznámilo, že USA mají povolení vypravit do Barmy nejméně jedno letadlo. V průběhu několika hodin se však ukázalo, že Spojené státy žádné povolení nedostaly. „Dnes ráno jsme si my a naši thajští spojenci mysleli, že jsme dostali povolení od barmského vedení k letu (dopravního letounu) C-130. V současnosti ho ale nemáme,“ prohlásil americký velvyslanec v Thajsku Eric John. Zatím prý neví, zda změnu názoru junty způsobilo přehodnocení původního rozhodnutí, nebo zda šlo od začátku o nedorozumění.

Země naléhavě potřebuje pomoc, počet obětí je neznámý

Podle OSN je ve zhruba padesátimilionové Barmě přes milion lidí, kteří naléhavě potřebují humanitární pomoc. Pod vodou prý zůstává stále na 5000 kilometrů čtverečních půdy. Úřad OSN pro koordinaci humanitární pomoci (UNOCHA) na pomoc postiženým oblastem dnes uvolnil prvních deset milionů dolarů z přislíbené pomoci.

Podle dosavadních oficiálních údajů si bouře Nargis (v překladu z urdštiny narcis) vyžádala 22.980 mrtvých a 42.119 osob je pohřešováno. Americká chargé d'affaires v Barmě Shari Villarosaová však ve středu množství obětí odhadla na více než 100.000. Tuto spekulaci dnes podpořil i barmský činitel z nejhůře postižené iravadské delty, kde podle něj jen v lokalitě Labutta zahynulo okolo 80.000 osob. Tento údaj, citovaný agenturou AFP, však dosud nepotvrdil žádný oficiální zdroj.

Na pomoc Barmě byly vypsány veřejné sbírky

Lidé v České republice mohou přispět na pomoc Barmě také. Pomohou zasláním tzv. darovací SMS (DMS), a to buď organizaci Člověk v tísni - DMS má tvar „DMS BARMA“ odeslaný na číslo 87777, nebo organizaci ADRA - DMS má tvar „DMS ASIE“, číslo 87777. Cena jedné DMS je 30,- Kč. V případě zaslání větší částky jsou účty organizací následující:

Člověk v tísni - č.ú.: 836 836 836/300

ADRA - č.ú.: 996 199 61/0300

Po zaslání DMS obdrží odesilatel potvrzující SMS zprávu.