Izrael slaví šedesátiny, komplikaci přinesl jen pád parašutisty

Jeruzalém - Při nejrůznějších slavnostních akcích si šedesátiny svého státu připomněly statisíce Izraelců. Oslavy provázené mimořádnými bezpečnostními opatřeními se zatím obešly bez vážnějších problémů. Jedinou nemilou událostí se stala nehoda při letecké přehlídce v Tel Avivu, při níž bylo zraněno deset lidí. V kontrastu s radostnou atmosférou v Izraeli mnozí obyvatelé palestinských území vyvěsili černé prapory u příležitosti dne, který označují slovem nakba (katastrofa), jenž vedl k vyhnání statisíců Palestinců z území, na nichž židovský stát vznikal.

Stát Izrael vyhlásil v roce 1948 jeho první předseda vlády David ben Gurion. Za šest desítek následujících let ale židovský stát nepoznal život v míru a dodnes zůstává obklopen těmi, kteří se odmítají smířit s jeho existencí. I nynější oslavy se odehrávají v atmosféře nejistoty ohledně budoucnosti a v pochybnostech nad mírem s Palestinci.

Jubileum si Izraelci připomněli v noci na dnešek ohňostroji a světelnými a laserovými představeními. Dnes vyrazili tradičně na plesy, divadelní představení, koncerty a pikniky na plážích a v parcích.

Nad deseti městy se konaly letecké přehlídky, v Haifě koncertovaly vojenské kapely a v přístavech jsou k vidění vojenská plavidla. Jeden z účastníků letecké akrobatické show v Tel Avivu ale minul cíl a dopadl na diváky na pláži. Podle izraelských médií bylo zraněno deset lidí, včetně parašutisty. Všichni zranění jsou Izraelci, tři zranění jsou vážná.

Kvůli obavám z palestinských atentátů uzavřela armáda už v pondělí západní břeh Jordánu a dnes rozmístila kontroly na příjezdových silnicích do větších měst a tisíce policistů a vojáků na dalších místech po celé zemi.

V Herzliji by se ale na první pohled mohlo zdát, že ani přísná bezpečnostní opatření nezabránila všemu. Na jednom místě se tu totiž - pouhých 15 kilometrů od Tel Avivu - zcela veřejně objevují ozbrojenci v maskovacích uniformách šíitského libanonského hnutí Hizballáh. Hlídkují před širokými tunely a vojenským podzemním stanovištěm a za zvuků arabských chvalozpěvů na Hizballáh předvádějí Izraelcům zbraně, výbušniny, protitankové střely a pozorovací vybavení.

To ale jen izraelská vojenská rozvědka pro dnešek otevřela veřejnosti brány výcvikové základny, aby si Izraelci mohli udělat obrázek, čemu jejich vojáci čelili za nedávné války v Libanonu a s čím bojují u hranic s pásmem Gazy.

„Je to geniální mít příležitost vidět na vlastní oči to, o čem mluvila média. Můžeme sami pocítit, jaké to bylo, a hlavně děti jsou nadšené,“ řekla agentuře AFP Ošrit Kazentiniová. „Je ale také hrozné, když si člověk uvědomí, jak dobře jsou naši nepřátelé připraveni,“ dodala, zatímco její děti pobíhaly v tunelu a prohlížely si zabavené zbraně a výbušniny pašované do pásma Gazy podzemními tunely z Egypta.

V Jeruzalémě se uskuteční každoroční soutěž znalosti bible a večer prezident Šimon Peres a premiér Ehud Olmert předají 20 nejvyšších izraelských vyznamenání.

V neděli se izraelský prezident zúčastní narozeninového večírku těch, kteří v Den nezávislosti oslavili 60. narozeniny. Izraelské oslavy vyvrcholí příští týden mezinárodní konferencí pořádanou prezidentem Peresem, při této příležitosti je mezi zahraničními hosty očekáván mimo jiné americký prezident George Bush.

Premiér Ehud Olmert, který letos obnovil mírové rozhovory s Palestinci, uvedl, že Izrael je sice nucen bojovat na několika frontách proti teroristům, ale že ústřední bodem života Izraelců zůstává naděje na uzavření míru se všemi sousedy.

Oslavy přitom poněkud zastiňuje současné vyšetřování premiéra Olmerta podezřelého z korupce. Někteří komentátoři soudí, že tato obvinění jsou závažná a že by Olmert mohl podal demisi nebo dočasně přestat vykonávat svou funkci, což by negativně ovlivnilo vyjednávání s Palestinci.

Vydáno pod