Olmert je vyšetřován kvůli korupci, obvinění popřel

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert je podezřelý z korupce, jíž se údajně dopustil protizákonným přijetím statisíců dolarů od amerického občana Mošeho Talanskyho. Oznámila to dnes večer izraelská média s odvoláním na oficiální sdělení ministerstva spravedlnosti. Olmert na večerní mimořádné tiskové konferenci přiznal, že od amerického podnikatele přijal finanční dary na volební kampaň, popřel ale, že by se tím dopustil čehokoliv nezákonného. Odstoupí jen v případě, že bude obžalován, řekl ve stručném prohlášení.

Jak sdělila izraelská televize, soud dnes pozdě večer uvolnil rozsah informačního embarga uvaleného na případ. Minulý pátek vyslýchala premiéra policie hodinu a půl v jeho rezidenci, veřejnost ale dosud nevěděla, čeho se případ týká.

Ještě před uvolněním embarga Olmertovi oponenti vyzývali premiéra k odstoupení. Olmert ale odmítal, že by přestoupil zákon. Je to už páté policejní vyšetřování Olmertovy dřívější činnosti od jeho nástupu do funkce premiéra v roce 2006. V žádném z minulých případů obžalován nebyl.

Novináři spekulují, že vznášení stále nových podezření vůči Olmertovi ohrožuje nejen vládu, ale také mírové rozhovory s Palestinci. Načasování dalšího vyšetřování není pro Izrael příznivé ani kvůli tomu, že právě slaví 60. výročí své existence a navštíví ho mnoho zahraničních hostů.