Virová epidemie v Číně si vyžádala již 32 obětí, celkem bylo nakaženo 25.000 lidí

Peking - Již 32 obětí si vyžádala virová epidemie, která před zhruba dvěma měsíci propukla v centrální části Číny. Celkový počet zaznamenaných případů nákazy stoupl na bezmála 25.000, což je téměř pětkrát víc než před pěti dny. Oznámila to agentura AP s odvoláním na čínské zdravotnické úřady. Zatím poslední oběti byly z provincie Kuang-tung a sousední oblasti Kuang-si.

Příčinou střevní nákazy, která obvykle postihuje děti nízkého věku a někdy je rovněž označována jako HFMD (z anglického hand-foot-mouth-disease), je takzvaný enterovirus 71 neboli EV71. Onemocnění se zpravidla šíří při nedodržování základních hygienických návyků. Projevuje se teplotou, vředy a puchýřky v ústní dutině a vyrážkami na různých partiích těla. Šíří se snadno kýcháním a kašláním. Virus postihuje hlavně děti kolem deseti let a mladší. Některé případy mohou vést až k fatálnímu otoku mozku.

Oficiální tisková agentura Nová Čína v noci na dnešek oznámila, že počet případů nemocných dětí se vyšplhal na 24.932. O den dříve bylo nahlášeno 19.962 nakažených, a to od provincie Kuang-tung na jihu země po Ťi-lin na severovýchodě přes An-chuej v centrální části Číny.

V loňském roce bylo v Číně zaznamenáno 80.000 případů této nemoci, zemřelo na ni 17 dětí. Na HFMD není očkování ani specifická léčba, ale většina dětí postižených střední formou choroby se obvykle rychle bez problémů zotaví.