V Barmě jde o život až půl milionu lidí, problémy s humanitární pomocí trvají

Rangún - Barma poničená cyklonem Nargis dál odmítá pustit do země zahraniční humanitární pracovníky. Vojenská junta ale ocenila materiální a finanční pomoc a požádala o další dodávky. Přesto statisícům lidí stále chybí jídlo a pitná voda. V místní televizi byly oznámeny počty mrtvých a pohřešovaných, ale odhady z místa je několikrát převyšují.

Už několikátý den se situace v Barmě nemění. Stovky humanitárních pracovníků stále čekají na víza pro vstup do země, barmské úřady jim nejsou ochotné vyjít vstříc. Povolení pro vstup do země získali zatím jen čtyři humanitární pracovníci OSN, kteří jsou specialisté na průzkum míst zasažených živelnými katastrofami. Ti by měli jako vůbec první odborníci určit rozsah postižení, specifikovat, kolik lidí pomoc potřebuje a jak by měla vypadat. Plán pomoci se kvůli váhání barmského vedení zpožďuje. „Vyzývám barmské úřady, aby jednaly pružně a otevřely hranice, aby všichni humanitární pracovníci mohli do Barmy,“ pronesl generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

„V současnosti Barma dává přednost obdržení (mezinárodní) pomoci a jejímu rozdělení do postižených oblastí vlastními silami,“ uvedl dnes vládní list Nové světlo Barmy s odvoláním na ministerstvo zahraničí. „Barma zatím není připravená přijmout zahraniční záchranné týmy a zahraniční novináře,“ dodal list.

Podle zpráv z postižených oblastí je potřeba hlavně jídlo a pitná voda. Barmská televize už také oznámila poměrně detailní cifry mrtvých a pohřešovaných. Celkem je to přes 85 tisíc lidí. Diplomaté z americké ambasády ale hovoří o statisících a odhady vojenských velitelů ze zasažených oblastí jsou ještě vyšší. Číslo se může podle nich vyšplhat na 200 tisíc. V ohrožení života je však až 500 tisíc lidí. K přesnějšímu ověření by bylo potřeba, aby vláda pustila do země humanitární týmy.

Mluvčí Světového programu pro výživu (WFP) Paul Risley řekl, že organizace požádala o víza pro deset lidí - o šest v thajském hlavním městě Bangkoku -, ale žádné nebylo schváleno. I kdyby však barmské úřady změnily názor, nic se nezmění do pondělí, do kdy je velvyslanectví uzavřeno kvůli svátkům.

„Tyto zřejmě byrokratické průtahy vyvolávají problémy, které jsou při humanitární pomoci v moderní době bezprecedentní,“ řekl Risley v Bangkoku. „Je to ohromující. Důrazně vyzýváme barmskou vládu, aby tyto žádosti o víza vyřídila co nejdříve,“ zdůraznil.

Posun se očekává po zítřejším ústavním referendu. Pokrokem je, že vláda pouští do země thajská vojenská letedla a thajský premiér pojede do Barmy s juntou dále vyjednávat. Další perspektiva a výhledy na vývoj v zemi však zůstávají hodně nejisté.

Kvůli nedostatečné a opožděné pomoci postiženým roste napětí v samotné Barmě. Vojenská vláda už v obavě z nepokojů uzavřela hlavní buddhistické kláštery. Právě mniši stáli v minulosti v centru protivládních protestů.

Humanitární pomoc pro Barmu
Zdroj: ČT24