Nelson Mandela a členové ANC mohou bez problémů cestovat do USA

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek odhlasovala zrušení restrikcí, které dosud platí pro vstup do USA vůči bývalému jihoafrickému prezidentovi Nelsonu Mandelovi a členům strany Africký národní kongres (ANC). Řada kongresmanů kritizovala skutečnost, že se tak nestalo již dávno.

Éra apartheidu možná patří historii, ale americké zákony, které daly na černou listinu Mandelu a další, kdo bojovali se systémem rasové segregace v JAR, zůstaly „zamrzlé v čase“, řekl předseda zahraničního výboru sněmovny Howard Berman. Se zrušením restrikcí musí souhlasit ještě Senát. V horní komoře Kongresu to již navrhl senátor John Kerry.

Aby Mandela, či kterýkoli člen jihoafrické vládní strany ANC, mohl nyní přijet do USA, musí dostat zvláštní povolení. Ve čtvrtek odhlasovaný návrh, který sněmovna schválila jednohlasně a který má podporu vlády prezidenta George Bushe, přestává přistupovat k ANC jako k teroristické organizaci.

Podle Bermana jsou zákony zařazující tuto stranu na černou listinu „trapným pozůstatkem dob, kdy Washington udržoval příliš důvěrné vztahy s někdejším režimem apartheidu v JAR“.

„Přestože před 20 lety Kongres uznal, že místo Ameriky je na straně utlačovaných apartheidem, nikdy nevyřešil rozpory v imigračních předpisech, podle nichž byli aktivní odpůrci apartheidu teroristy a zločinci - z části proto, že je tak označil režim apartheidu,“ řekl Berman.

Podle něj zůstala ANC „teroristická nálepka“ po teroristických útocích z 11. září 2001 kvůli tomu, že používal v boji s apartheidem i ozbrojené prostředky. Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v dubnu prohlásila, že zrušení restrikcí podporuje.

Jihoafrický režim zakázal ANC v roce 1960 a jeho vůdce uvěznil či vytlačil do exilu. Mandela byl propuštěn po 27 letech vězení v roce 1990. Společně s posledním prezidentem bělošského režimu, Frederikem Willemem De Klerkem, dostal v roce 1993 Nobelovu cenu míru.