Američané popřeli, že by dopadli vůdce irácké al-Káidy

Bagdád - Irácké ministerstvo obrany včera oznámilo, že byl dopaden vůdce irácké odnože al-Káidy abú Hamzá Muhádžir známý také pod jménem Ajjúb Masrí. Mluvčí amerických vojenských sil Peggy Kageleiryová však dnes vysvětlila, že se jednalo o jiného muže s podobným jménem.

Masrí byl podle původní zprávy údajně dopaden ve středu při společné bojové operaci iráckých a amerických sil v Mosulu. Nejmenovaný bezpečnostní zdroj v tomto severoiráckém městě oznámil, že dopadený muž je Iráčan. 

Egypťan abú Hamzá Muhádžir, známý jako Ajjúb Masrí, nahradil v čele irácké al-Káidy abú Músu Zarkávího, který vznik skupiny oznámil v roce 2004 a o dva roky později byl zabit při americkém náletu. 

Už loni v květnu irácké ministerstvo vnitra tvrdilo, že Masrí byl zabit. Poté ale byla zveřejněna zvuková nahrávka s jeho prohlášením, která dokazovala, že informace nebyla pravdivá. Pokud by se podařilo Masrího zajmout, byla by to pro al-Káidu další velká rána. Organizace byla po řadě amerických operací v loňském roce nucena se v severním Iráku reorganizovat. 

Na Masrího hlavu USA vypsaly odměnu pěti milionů dolarů.