Libanonská vláda označila ovládnutí Bejrútu za krvavý převrat, Francie chce pomoci

Bejrút - Libanonská vláda označila ovládnutí západní části Bejrútu ozbrojenci šíitského hnutí Hizballáh za krvavý převrat zorganizovaný za pomoci Sýrie a Íránu. Přesto, že v ulicích vládne již klid, byl při střelbě provázející pohřeb civilisty zabitého v bojích mezi stoupenci a odpůrci libanonské vlády, zabit nejméně 5 lidí a 35 zraněno. Celkem si vyřizování účtů mezi stoupenci vlády a radikály z  Hizballáhu vyžádalo nejmíň 27 životů. Ozbrojenci podporující opoziční hnutí Hizballáh ovládli západní Bejrút. Zástupci prozápadní vlády a prosyrské opozice by měli ještě dnes jednat o vyřešení vleklé politické krize. Pomoc při jednání nabídla i Francie.

Libanonský premiér Fuád Siniura v první veřejné reakci označil obsazení části Bejrútu bojovníky hnutí Hizballáh za ozbrojený puč proti demokracii v zemi. V televizním projevu, z něhož citovala agentura Reuters, ale zároveň ujistil, že Hizballáh neovládne celý stát. „Váš stát nepadne pod kontrolu pachatelů převratu,“ zdůraznil Siniura. „Nevyhlásili jsme a nevyhlásíme Hizballáhu válku, nedovolíme ale útoky na (bejrútské) čtvrti a domy a zabíjení nevinných civilistů.“

Francie chce pomoci 

Pomoc při hledání východisek z nynější krize v Libanonu dnes nabídla znesvářeným stranám Francie. Rozhlasové stranici France Info to řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Jak řekl, pracuje Francie společně s Itálii a Španělskem na návrhu, který by měl přinést uklidnění do libanonské metropole.  

V centru Bejrútu je klid

Na hlavních třídách Bejrútu jsou ve velkém počtu rozmístěni vládní vojáci. Převážně střeží oficiální instituce jako je sídlo vlády nebo centrální banky; dostali ale rozkaz nezasahovat do bojů z obav před rozkolem přímo v armádě, která je v Libanonu považována za jedinou instituci, která ještě zůstala pevná a jednotná.

Silnice vedoucí na mezinárodní letiště v Bejrútu zůstává zablokována pneumatikami a barikádami z hlíny, které vybudovali bojovníci Hizballáhu. Několik z nich také na silnici hlídkuje. Provoz na letišti se zastavil ve středu a je nadále paralyzován. Opozice je údajně odhodlána udržet silniční blokádu v Bejrútu do té doby, dokud nebude vyřešena mnohaměsíční politická krize. Cizinci se proto snaží opustit zemi po silnici vedoucí do Sýrie. Turecko a Kuvajt své občany evakuují, případnou evakuaci připravuje i Itálie.

Hizballáh hovoří o vyhlášení války 

Poslední násilnosti v Libanonu vyvolalo rozhodnutí Siniurovy vlády označit soukromou telekomunikační síť Hizballáhu za nezákonnou. Podle vůdce Hizballáhu šajcha Hasana Nasralláha se tento krok rovnal vyhlášení války. Současné napětí je dalším projevem vleklé politické krize v zemi, která je už od listopadu bez prezidenta.

Vůdce Hizballáhu šajch Hasan Nasralláh požaduje, aby vláda upustila od kroků namířených proti telekomunikační síti Hizballáhu a aby zrušila rozhodnutí propustit šéfa bezpečnostní služby na bejrútském letišti kvůli tomu, že je osobou blízkou tomuto hnutí.

Kvůli násilnostem v Libanonu - podle pozorovatelů nejhorším od skončení občanské války v letech 1975 až 1990 - se bude na výzvu Saúdské Arábie a Egypta v neděli konat v Káhiře krizová schůzka ministrů zahraničí arabských zemí.

Nepokoje v Libanonu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod