Pan Ki-mun vyzval Barmu ke spolupráci s humanitárními pracovníky

Rangún/New York - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval barmskou vojenskou vládu k otevření země pro zahraniční humanitární pracovníky a ke spolupráci s nimi při pomoci obětem cyklonu Nargis. Dodávky pomoci do země zasažené přírodní katastrofou, jež postihla na 1,5 milionu lidí a podle oficiálních údajů si vyžádala přes 23.000 životů, dnes obnovil Světový program pro výživu (WFP); v pátek je zastavil v reakci na údajné zabavení dosud poslaných zásilek barmskými úřady. Organizace na ochranu lidských práv však stále kritizují juntu, že zneužívá zahraniční pomoc pro vlastní propagandu.

Barma do země kvůli referendu o nové ústavě odmítá humanitární pracovníky vpustit. Hlasování totiž nesmějí vidět žádní cizinci. 

Pan uvedl, že junta musí odstranit vízové překážky a bez dalšího zdržování umožnit humanitárním pracovníkům co nejrychlejší vstup do země. „Velmi energicky vyzývám k umožnění přísunu pomoci a vstupu humanitárních pracovníků do země, bez jakýchkoli zábran a co nejrychleji,“ řekl. „Měli by myslet na vlastní národ. Mnoho lidí zemřelo. A my musíme dělat, co je v našich silách, abychom zachránili co nejvíce životů,“ dodává. Doplnil také, že pracovníci humanitárních týmů by se neměli vměšovat do vnitropolitických diskuzí v zemi.

WFP dnes obnovil dodávky pomoci do Barmy a vyslal do země dvě letadla a pozemní konvoj. V Rangúnu přistálo také letadlo Červeného kříže s nákladem vodních pump, elektrických generátorů, pitné vody a zdravotnického vybavení. V příštích dvou dnech chce Červený kříž poslat do Barmy dalších sedm letadel s humanitární pomocí.

Barmánci pijí vodu z řeky, kde leží těla obětí cyklonu 

Humanitární organizace varují, že situace v deltě řeky Iravadi, která byla cyklonem zasažena nejvíce, začíná být kritická. V Bogalay některé rodiny přišly až o 10 členů. Přeživším teď hrozí hladomor, nemoci a infekce ze zkažené a znečištěné vody, mnoho lidí pije z řeky, v níž dosud leží těla obětí katastrofy. Podle organizace UNICEF hrozí v oblasti epidemie malárie či cholery. Lékaří uvádějí, že situace je skutečně mimo jakoukoli kontrolu, protože je tu příliš mnoho pacientů a příliš málo pomoci.

Ředitel britské organizace pro ochranu lidských práv v Barmě Burma Campaign Mark Farmaner dnes obvinil barmskou juntu, že zneužívá mezinárodní humanitární pomoc k vlastní propagandě. Generálové podle něj přelepují svými jmény štítky, které na balíčcích humanitární pomoci označují zemi původu. Farmaner rovněž kritizoval záběry slavnostního předávání pomoci Barmáncům z rukou generálů, které uvedla barmská státní televize. „Pomoc přitom nejde do oblastí, kde je nejvíce potřeba,“ tvrdí Farmaner.

Podle Červeného kříže se zatím podařilo dopravit pomoc pouze k 220.000 z více než 1,5 milionu postižených lidí. Cyklon Nargis se přes Barmu přehnal minulý týden. Vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině a čtyři metry vysoká přívalová vlna připravily o život přes 23.000 lidí v oblasti iravadské delty a v části metropole Rangúnu. Dalších 37.000 lidí se podle dnes revidovaných údajů pohřešuje. Neoficiální odhady nicméně hovoří celkově až o 100.000 mrtvých.