Hamas pálí na Izrael z minometů, pásmo Gazy je bez elektřiny

Gaza/Jeruzalém - Velká část pásma Gazy, které je už téměř rok pod kontrolou extremistického palestinského hnutí Hamas, dnes zůstala bez elektrického proudu kvůli nedostatku paliva. Z izraelsko-palestinského pomezí byli zároveň ohlášeni další mrtví na obou stranách: jeden muž při útoku Hamasu a tři Palestinci při odvetných izraelských akcích.

„Došlo nám palivo … nedokážeme pokrýt požadavek na elektřinu,“ komentoval nejmenovaný činitel elektrárny výpadek proudu v pásmu Gazy. Mluvčí izraelského premiéra David Baker prohlásil, že Hamas dodávky přerušil schválně, aby přiživil protiizraelské nálady v pásmu Gazy. „Neexistuje logický důvod pro přerušení dodávek (elektřiny), je to další příklad, jak Hamas organizuje umělou krizi pro své vlastní politické cíle a ukazuje naprosté pohrdání dobrem palestinského lidu,“ tvrdí izraelský mluvčí.

Podle izraelských zdrojů bude přísun paliva pro elektrárnu obnoven v neděli. Přerušen byl kvůli několikadenním oslavám vzniku státu Izrael a také kvůli minometné palbě militantních Palestinců na zásobovací místo v Nahal Oz. Palba sem směřuje téměř denně. V dubnu Izrael zcela zásobování palivem přerušil poté, co při jednom z útoků zahynuli dva civilisté.

Tři Palestinci byli zabiti a čtyři zraněni v pátek večer při dvou izraelských náletech na pásmo Gazy. Při prvním náletu byli dva Palestinci zabiti v Rafáhu na jihu pásma. Není jasné, zda zabití byli členy islamistického hnutí. Izraelské útoky směřovaly proti policejním stanovištím hnutí Hamas a byly odvetou za minometný útok Hamasu, při němž byl v pátek zabit jeden muž v jižním Izraeli a další tři lidé zraněni.

Palestinští ozbrojenci dnes v pozdních odpoledních hodinách spustili na oblast v jižním Izraeli palbu z minometů. Zasáhli dům ve městě Sderot, ale vážně zraněn nebyl zřejmě nikdo.