Reuters: USA prý nabídnou Izraeli protiraketový radar

Washington - Americká vláda zřejmě nabídne Izraeli mocný radarový systém, který by posílil obranu Izraele před balistickými raketami a byl by přímou součástí budované americké protiraketové obrany. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na představitele obeznámené s celou záležitostí.

Podle nich o tom bude prezident Spojených států George Bush jednat ve středu při návštěvě Izraele u příležitosti 60. výročí vzniku země. Nabídka souvisí s rostoucími americkými obavami z íránských hrozeb Izraeli.

Bude to „zřejmě téma číslo dvě“ na programu Bushovy návštěvy - po blízkovýchodním mírovém procesu, řekl republikánský kongresman Mark Kirk, který v Kongresu vede snahy o těsnější vazby americké protiraketové obrany na Izrael. Bílý dům celou věc nekomentoval.

Riki Ellison, prominentní zastánce protiraketové obrany s blízkými vazbami na Pentagon, řekl, že možnost poskytnutí Izraeli systém vyhledávající rakety „je právě teď na stole“.

Bush by mohl Izraeli nabídnout předsunutý mobilní radar typu X-Band, který vyrábí firma Raytheon. Lze ho přepravovat letadlem a podle amerických představitelů je s to sledovat na vzdálenost 4700 kilometrů předmět velikosti baseballového míčku.

Umožnil by Izraeli zaznamenat íránskou balistickou raketu Šaháb-3 v polovině jejího jedenáctiminutového letu z Íránu do Izraele. To je šestkrát rychleji, než to svede nynější izraelský radar Green Pine, řekl Kirk.

Raketa by tak mohla být zlikvidována ještě nad Íránem nebo nad nějakým sousedním státem a ne nad Izraelem, dodal Kirk. Podle něj by to snížilo napětí mezi oběma zeměmi, protože by tak pravděpodobnost íránského útoku byla mnohem menší.

Skoro 70 republikánských i demokratických poslanců Kongresu poslalo začátkem května Bushovi dopis, v němž prezidenta vyzývají, aby nabídl Izraeli, že tento radar bude plně integrován do vznikajícího amerického protiraketového štítu.

Podle mluvčího americké Agentury pro raketovou obranu Richarda Lehnera Pentagon plánuje umístění čtyř mobilních X-Band radarů. Jeden je již na základně u Šakiri v severním Japonsku a je zaměřen proti raketám, které by mohla vypálit Severní Korea.

Druhý by měl být umístěn poblíž Íránu, zřejmě ve východním Turecku nebo v Gruzii, pokud s tím tyto země vysloví souhlas. Kromě toho Spojené státy čekají na to, až bude definitivně schváleno umístění velkého fixního radaru v České republice.

Vydáno pod