V srbských volbách zvítězil Tadić, Nikolić chce koalici

Bělehrad/Brusel - V předčasných parlamentních volbách v Srbsku zvítězila proevropská Demokratická strana prezidenta Borise Tadiče (DS). Nyní čeká balkánskou zemi napínavý souboj o to, kdo sestaví budoucí vládní koalici. Hlavní volební rivalové, tedy prozápadní a nacionalistický tábor, totiž získali v podstatě shodnou podporu, a v nadcházejících koaličních jednáních proto půjde hlavně o to, na čí stranu se přidají menší politická uskupení.

Tadičova DS získala 39 procent hlasů, tj. zhruba 100 mandátů. Na druhém místě skončila s 29 procenty nacionalistická Srbská radikální strana (SRS) Tomislava Nikoliče. Blok vedený dosavadním premiérem Vojislavem Koštunicou a jeho Demokratická strana Srbska (DSS) získala údajně 12 procent hlasů. Vyplývá to z předběžných informací, které zveřejnilo bělehradské nezávislého Středisko pro svobodné a demokratické volby (CESID). 

Podle agentury DPA by proevropská strana mohla společně s Liberálně demokratickou stranou a menšinami dosáhnout na 126 z 250 křesel. „Jasné vítězství proevropských sil“ v Srbsku už vřele uvítala i Evropská unie. Slovinské předsednictví EU v prohlášení vyjádřilo naději, že „brzy bude vytvořena nová vláda s jasným evropským programem“.

Tadičovi demokraté se už prohlásili za vítěze voleb, radikálové přiznali
porážku. „Srbsko naprosto jasně hlasovalo pro evropskou cestu,“ řekl prezident Tadić před stranickou centrálou DS v Bělehradě. Jak přislíbil, povede nová vláda boj proti organizované kriminalitě a korupci. Kromě toho prý také vydá čtyři srbské prominentní uprchlíky, obžalované
před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) z
válečných zločinů. „V tom není žádné dilema,“ prohlásil Tadić.

Tadić slavil, hlasy voličů ale nebyly zcela sečteny

Tadić slavil vítězství i předtím, než bylo jasné, kolik hlasů jeho strana skutečně získala. Prezidentovo chování odsoudil jeho rival a nacionalistický vůdce Tomislav Nikolić. Ten Tadiče obvinil z toho, že tímto jednáním podněcuje násilí.

Nikolić podle agentur prohlásil, že chce zahájit jednání o vytvoření vládní koalice s konzervativním blokem Demokratické strany Srbska současného premiéra Vojislava Koštunici a Socialistickou stranou Srbska. "Existuje velmi jasná možnost (vládní) koalice, která nezahrnuje (Tadičovu)
Demokratickou stranu," citovala agentura Reuters Nikoličovu první reakci na výsledky voleb. 

„Pan Tadić by měl zklidnit své emoce a vyčkat, co mezi sebou vyjednají jiné strany a posoudit svou schopnost zformovat koalici,“ řekl Nikolić. 
Zároveň obvinil Tadiče ze „závažného porušení ústavy“, když vůdce
proevropského bloku vyloučil zformování vládní koalice s nacionalistickými stranami, které se svým společným ziskem přiblížily parlamentní většině. 
Tadić podle agentury AP řekl, že nikdy nepřipustí návrat nacionalistů k
moci a že jmenuje nového premiéra z řad své vlastní koalice.

Ačkoli jsou výsledky voleb stále neoficiální, stoupenci proevropské strany prezidenta Tadiče vyšli slavit do ulic. „Srbové bezpochyby potvrdili pro Srbsko jasnou evropskou cestu,“ prohlásil Tadić. „Vláda, kterou vytvoříme, neuzná Kosovo,“ zdůraznil.

„Proevropská strana v Srbsku vyhrála. O to jsme v Evropské unii usilovali,“ komentoval předběžné zprávy o výsledku srbských voleb slovinský ministr zahraničí Dimitrij Rupel, jehož země v tomto pololetí EU předsedá. „Zdá se, že Tadičovi demokraté budou mít důležitější úlohu, a z toho jsem šťastný.“

K volebním urnám přišlo přibližně 6,7 milionu voličů. To je o deset procent méně než při prezidentských volbách. Mezi voliči byli i příslušníci srbské menšiny v Kosovu. Únorové vyhlášení nezávislosti této jihosrbské provincie s převážně albánským obyvatelstvem vedlo k pádu
bělehradské vlády a stalo se klíčovým tématem předvolební kampaně.

Oficiální výsledky voleb vyhlásí republiková volební komise ve čtvrtek.