Abcházci hlásí dva sestřely letadel, Tbilisi to popírá

Tbilisi/Suchumi - Abcházie, separatistická gruzínská republika, dnes ohlásila, že během dneška sestřelila dvě špionážní bezpilotní letadla z Gruzie. Tbilisi vzápětí vše popřelo. Ministr zahraničí Sergej Šamba upřesnil, že letoun sestřelila raketa země-vzduch. O pár hodin později ohlásila sestřelení dalšího stroje prezidentská kancelář s tím, že po troskách se pátrá.

Gruzínské ministerstvo vnitra však zničení gruzínských strojů nad Abcházií popřelo jako „další dezinformaci“ abcházských separatistů.

Suchumi tvrdí, že letos sestřelilo už sedm gruzínských výzvědných letounů, zatímco Tbilisi přiznává ztrátu jediného stroje, jehož sestřelení přičítá ruské stíhačce.

Napětí kolem Abcházie narůstá prakticky denně, Tbilisi a Moskva se vzájemně obviňují ze snah vyprovokovat válku.

Abcházie, bývalá sovětská autonomní republika, vyhlásila v roce 1992, stejně jako o rok dříve Jižní Osetie, jednostranně nezávislost na Gruzii. Od té doby si spravuje své záležitosti sama za podpory Moskvy a usiluje o mezinárodní uznání nezávislosti, případně o spojení s Ruskem. Gruzínský prezident Michail Saakašvili po nástupu do úřadu v roce 2004 slíbil, že obě separatistické republiky vrátí pod gruzínskou správu.

Letos 1. května Rusko rozmístilo v Abcházii další jednotky a počet jeho vojáků v oblasti se podle ruského ministerstva obrany zvýšil z 1997 na 2542. Tbilisi krok odsoudilo jako porušení své územní celistvosti. Ruské mírové sbory byly v separatistické Abcházii dislokovány na základě dohod, jež ukončily ozbrojený konflikt mezi Abcházci a Gruzínci na počátku 90. let. Podle mandátu Společenství nezávislých států (SNS) zde může být nanejvýš třítisícový vojenský kontingent.