Gaza po temném víkendu už zase svítí

Jeruzalém - Po víkendu bez elektřiny se v Gaze už zase svítí. Izrael dnes povolil dodávku paliva do pásma, které výrazně omezil po dubnovém palestinském útoku na hraniční přečerpávací stanici. Palivo je nezbytné pro provoz jediné elektrárny v Gaze.

Několik hodin po obnovení dodávek začala elektrárna opět zásobovat Gazu elektřinou. Palestinci zatím potvrdili dodávku 450 000 litrů topného oleje pro elektrárnu a 80 000 litrů nafty pro vozidla. Kvůli nedostatku paliva strávilo půldruhého milionu obyvatel Gazy víkend bez elektřiny. Nynější dodávky by měly být dostatečné pro třídenní provoz elektrárny.

Izrael prohlašuje, že problémy s nedostatkem paliv záměrně zvyšuje radikální hnutí Hamas, aby vyostřilo protiizraelské nálady. Radikální Palestinci z Islámského džihádu i dnes z Gazy ostřelovaly Izrael raketami, jeden člověk při palbě zahynul a jeden byl zraněn.

Právě kvůli raketovým útokům Izrael letos uvalil na pásmo blokádu a zpřísnil podmínky pro zásobování. Podle dnešního vyjádření židovského státu byly důvodem víkendového přerušení dodávek oslavy 60. výročí vzniku Izraele a útok Palestinců na hraniční přečerpávací stanici.