Microsoft spustil webový program na prohlížení vesmíru

Seattle - Americký gigant Microsoft spustil v noci na dnešek bezplatný program WorldWide Telescope, který slouží k prohlížení vesmíru na internetu. Uživatelé počítačů tak mohou brouzdat galaxií na svou pěst nebo se můžou vydat na cestu po rozmanitých destinacích ve vesmírném prostoru s průvodci. Aplikaci sestavili astronomové ve spolupráci s vědci.

Do vesmíru se dívá i rival Google. Jeho program Google Sky vznikl jako rozšířená verze programu Google Earth a je také bezplatný.

Zkoumat galaxie, hvězdy a vzdálené planety dovoluje WorldWide Telescope prostřednictvím 12 terabajtů snímků. Jde přitom o stejný objem dat jako 2,6 miliardy stránek textu. Program dává dohromady záběry z mnoha zdrojů včetně Hubbleova teleskopu, rentgenového teleskopu Chandra či programu SDSS, který sdružuje více než 200 astronomů z 13 vědeckých pracovišť rozmístěných po celém světě.

Zážitek je podobný jako při hraní videoher. Člověk za počítačem si díky programu může přibližovat a oddalovat galaxie vzdálené tisíce světelných let, prohlížet vzdálené hvězdné systémy i vzácně pozorovatelný hvězdný prach ve kvalitě beroucí dech.

Uživatel má možnost volit mezi teleskopy a přepínat obraz mezi různými vlnovými délkami světla. Podle předsedy Microsoftu Billa Gatese je WorldWide Telescope výkonným vědeckým a vzdělávacím nástrojem, který dává možnost zkoumat vesmír každému zájemci.

Testovací verze programu WorldWide Telescope je ke stažení na adrese http://www.worldwidetelescope.org. Microsoft dodal, že spustil program bezplatně na počest svého badatele Jima Graye, který loni zmizel při plachtění u kalifornských břehů. Gray na projektu spolu s astronomy pomáhal obrovská množství dat uspořádat.

Microsoft předpokládá, že mu technologie WorldWide Telescope usnadní do budoucna vývoj dalších softwarových aplikací. Zároveň chce přitáhnout pozornost dětí k vesmíru i k budoucí kariéře ve vědě či technologiích.