EU vyzvala Barmu, ať nechá svět pomáhat obětem cyklonu

Brusel/Rangún - Evropská unie vyzvala vojenský režim v Barmě, aby umožnil humanitárním organizacím pomáhat obětem cyklonu Nargis. Na apelu se dnes na své mimořádné schůzce shodli ministři pro rozvojovou a humanitární pomoc EU. Setkání ministrů svolal eurokomisař Louis Michel.

Michel po jednání uvedl, že z unijních peněz je připraveno k uvolnění 19 milionů eur (asi 473 milionů korun). Podle české velvyslankyně při EU Mileny Vicenové je v rezervních fondech unie připraveno dalších 33 milionů eur. Kromě toho pomoc uvolňují i jednotlivé členské státy. ČR už rozhodla o poskytnutí pěti milionů korun.

Louis Michel chce ještě dnes odjet do Barmy, aby se tu pokusil přesvědčit tamní vůdce k otevření hranic pro dodávky pomoci.

„Pokud barmská junta bude bránit dodávkám pomoci, bude to podobný případ jako zločin proti lidskosti,“ řekl vysoký španělský diplomat Diego Lopez Garrido před dnešním jednáním ministrů zahraničních věcí k situaci v Barmě.

„V tuto chvíli je nejdůležitější dostat humanitární pomoc do země… Musíme využít všech prostředků, abychom těm lidem pomohli,“ uvedl vysoký představitel unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Cyklon Nargis, který zemi zasáhl 3. května, podle propočtů OSN zahubil až 100 000 lidí, oficiální údaje hovoří o 32 000 obětech. Zahraničním novinářům stejně jako mnoha zahraničním humanitárním pracovníkům nebyl po katastrofě povolen vstup do země. Odhadem skoro dva miliony nemocných, zraněných a hladovějících lidí jsou odkázány na humanitární pomoc. Ta do země sice proudí, ale junta má stále velké problémy ji rozdělovat. Podle OSN se dostává k postiženým lidem jen pětina jídla, léků a dalšího materiálu. Generálnímu tajemníkovi Pan Ki-munovi se ani přes opakované pokusy nepodařilo s nejvyššími představiteli junty mluvit.

Do Barmy již dorazila zahraniční letadla s humanitární pomocí. Ostře kontrolovaná státní média se nyní snaží lidu ukázat juntu v roli dobrodince. V denících se objevují pouze fotografie zachycující vládní pracovníky při distribuci pomoci potřebným, snímky či údaje o zahraniční pomoci scházejí.