Obětí zemětřesení v Číně by mohlo být až 50 tisíc, hrozí protržení přehrad

Peking - Čínským záchranářům komplikují pátrání po obětech pondělního zemětřesení prudké deště a zablokované silnice. Padesát tisíc záchranářů postupuje do nejhůř postižených oblastí, v úterý se už některým podařilo dostat do epicentra. Obětí je zatím asi 15 tisíc, Peking se ale obává, že by tento počet mohl vystoupat i přes 50 tisíc. Dalších až 40 tisíc lidí se pohřešuje. Úřady rovněž varují před možným protržením přehrad v provincii S'-čchuan, v nichž se po zemětřesení objevily trhliny.

Teprve dnes se dostávají první záchranné týmy do nejodlehlejších míst provincie S'-čchuan, která je po zemětřesení nejhůř zasažena. Monitorují zde situaci. Do oblasti Mao-sien na severu nejponičenějšího okresu Wen-čchuan seskočilo prvních 100 parašutistů elitní jednotky, jinak byla tato oblast nedosažitelná.

Záchranáři však z místa nepodávají zrovna pozitivní zprávy, situace je podle nich v postižených oblastech mnohem horší, než se čekalo. Desítky tisíc lidí v provincii S'-čchuan jsou zraněny a potřebují naléhavě lékařskou pomoc a léky. Obětem zemětřesení chybí také pitná voda, potraviny a léky. Desetitisíce lidí bez přístřeší strávily na dnešek druhou noc pod širým nebem, často přitom prší. Ministr zdravotnictví už vyzval všechny, aby darovali krev pro zraněné.

Záchranáři nemají většinou k dispozici těžkou techniku, aby mohli zasypané vyprošťovat zpod trosek. Sesuvy půdy nejen zatarasily silnice a železnice, ale zavalily celé vesnice. Záchranné týmy posiluje i armáda, ta vyslala další své vojáky i techniku. Na postižených místech pomáhají vrtulníky i civilní letadla.

Hrozí protržení poškozených přehrad

Po ničivém zemětřesení vzrostly obavy o stabilitu přehrad, nádrží a rozvodů v S'-čchuanu. Gigantická přehrada Tři soutěsky v jiné oblasti Číny přežila bez poškození, otřesy ale poničily 391 dalších přehrad, z toho dvě velké a 28 střední velikosti.

Na přehradě C'pching-pchu, která leží devět kilometrů nad těžce poškozeným městem Tuťiang-jen, se podle agentury Nová Čína objevily trhliny a vláda vyslala dva tisíce vojáků, kteří je mají pomoci utěsnit. Ministerstvo vodního hospodářství nicméně po detailním prozkoumání škod oznámilo, že protržení hráze momentálně nehrozí. Správa vodní elektrárny ale přesto z bezpečnostních důvodů začala vodní nádrž vypouštět, aby snížila tlak na přehradu.

V okrese Mao-sien, kde sesuvy půdy uvěznily na 7000 lidí, zemětřesení vážně poškodilo dvě vodní elektrárny. Úřady dnes varovaly, že obě přehrady se mohou protrhnout.

Řeku Ťia-ling v okrese Chuej-sian zase přehradily mohutné sesuvy půdy, které vytvořily šest metrů vysokou a 30 metrů širokou hráz z kamení a hlíny. Ta již zadržela 600 000 kubických metrů vody a vytváří nechtěné jezero.

Sesuvy půdy ucpaly dvě řeky i v okrese Čching-čchuan, kde při katastrofě zemřelo na 1000 lidí. Dalším 700 osob, které zůstávají uvězněny pod troskami, hrozí zaplavení nově vznikajícím jezerem.

Z Číny přicházejí výjimečně i pozitivní zprávy

V malé obci v okrese Pej-čchuan na severu S'-čchuanu se dnes záchranářům podařilo vyprostit zpod trosek tříletou holčičku, která přežila pod těly svých rodičů. Má sice vážné poranění obou nohou, ale jinak se má k světu a řadu hodin se záchranáři komunikovala.

Živé dítě lokalizovali záchranáři pod tunami sutin již ráno, ale z obav,
aby nezhoršili zranění nohou děvčátka, čekali na speciální zařízení, kterým by se k ní dostali bez rizika. Za svou trpělivost se dítěti dostalo „výsady“, že po vyproštění mohlo promluvit pár vět s čínským premiérem Wen Ťia-paem, který byl v okrese Pej-čchuan právě na kontrole situace.

Ve městě Tuťiang-jen vyprostily záchranné týmy těhotnou ženu, která pod troskami strávila přes 50 hodin. Čtyřiatřicetiletá Čang Siao-jan je v osmém měsíci těhotenství.

Pomocnou ruku nabídly Číně Spojené státy, Evropská unie, Japonsko nebo Jižní Korea. A Peking ji s vděkem přijal. Čínský olympijský výbor už také oznámil, že omezí trať štafety s olympijskou pochodní. Ve městě Žuej-ťin na jihovýchodě země sice uspořádali slavnostní pochod, na jeho úvod ale drželi minutu ticha.

Vydáno pod