Dětský virus zabíjel poprvé i v Pekingu

Peking - Třináctiletý chlapec zemřel v neděli v Pekingu cestou do nemocnice. Stal se tak první dětskou obětí virové epidemie, která v Číně usmrtila již čtyři desítky dětí. Smrt 41 dětí má na svědomí enterovir 71 neboli EV71.

Mluvčí pekingského hygienického úřadu sdělila, že v městské nemocnici zemřelo ještě jedno dítě, ale že patří do evidence obětí v sousední provincii Che-pej, kde se původně nakazilo. Pekingské úřady minulý týden uzavřely dvě školky poté, co se objevily první symptomy choroby.

Nákaza postihuje děti mladší deseti let a označuje se jako HFMD (z anglického hand-foot-mouth-disease). Onemocnění se zpravidla šíří při nedodržování základních hygienických návyků. Projevuje se teplotou, vředy a puchýřky v ústní dutině a vyrážkami na různých partiích těla. Přenáší se kýcháním a kašláním. Na HDMF není zatím objeveno ani očkování, ani žádný lék.

Epidemie vypukla před několika týdny v provincii An-chuej v centrální části Číny a podle zdravotnických orgánů v této oblasti již počet nemocných klesá.

Vydáno pod