Peres i Bush doufají, že se vztahy mezi Izraelem a Palestinou brzy vyřeší

Jeruzalém - Americký prezident George Bush zamířil do Izraele. Zúčastnil se zde oslav 60. výročí vyhlášení židovského státu a jednal se svým izraelským protějškem Šimonem Peresem. Před odletem Bush vyjádřil naději, že se do konce jeho funkčního období podaří uzavřít mírovou smlouvu mezi Izraelem a Palestinou. Podobně se na dnešním společném brífinku prezidentů obou států vyjádřil i Šimon Peres.

Izraelský prezident Šimon Peres řekl, že i když není situace růžová, doufá, že před odchodem George Bushe z funkce dojde k významnému pokroku mezi vztahy Izraelců a Palestinců. Peres na dnešní konferenci zároveň upozornil na hrozbu terorismu. Připomněl napjatou situaci v Libanonu a vyslovil se pro stabilitu této země.

Libanonu v současné chvíli hrozí občanská válka. Krize se vleče od listopadu, od té doby je totiž země bez prezidenta. Zvolení libanonské hlavy státu se opakovaně odkládá kvůli neshodám prosyrské opozice a protisyrského kabinetu, tyto dvě skupiny se dohadují o moc. Hnutí Hizballáh požaduje zvýšení počtu svých zástupců v kabinetu a chce právo veta.

Právě hnutí Hizballáh srovnával Peres s organizací Hamas, palestinským islamistickým teroristickým hnutím. Peres obvinil Hamas, že brání vzniku palestinského státu. „Chceme, aby Palestinci žili poklidný život,“ řekl izraelský prezident. Předtím, než bude ustanoven palestinský stát, se podle jeho slov Izrael musí s Hamasem vypořádat. „Nemůžeme být pasivní,“ dodal.

George Bush i Šimon Peres si vzájemně poděkovali za podporu, a znovu tak upevnili velmi dobré vztahy mezi Izraelem a USA. Americký prezident pak řekl, že cílem Spojených států je podporovat Izrael. Bush označil židovský stát za nejsilnějšího spojence USA na Blízkém východě.

V Izraeli se od úterý koná konference u příležitosti šedesátého výročí vyhlášení státu Izrael. Akce se účastní vysocí političtí představitelé, mimo jiné i bývalý český prezident Václav Havel. Pozvání přijalo 13 současných a 14 bývalých hlav států. Přítomen je někdejší britský premiér Tony Blair, bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov a někdejší ukrajinský prezident Leonid Kučma.

V Jeruzalémě se George Bush s ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou sejdou ještě s Ehudem Olmertem, izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou, ministrem obrany Ehudem Barakem a náčelníkem generálního štábu Gabim Aškenazim.

Bushova pětidenní cesta po Blízkém východě bude pokračovat v Saúdské Arábii a Egyptě. Tam se potká s libanonským premiérem Fuádem Siniorou, kterému slíbil vojenskou pomoc.

Radikální Palestinci i dnes ostřelovali Izrael

Radikální Palestinci dnes při raketovém útoku na jihoizraelské město Aškelon zasáhli tamní nákupní středisko a zranili nejméně 14 osob, mezi nimiž jsou dvě malé děti. Rakety dopadly na toto jihoizraelské město ve chvíli, kdy v Jeruzalému končilo setkání Bushe s Olmertem. Ten kromě jiného prohlásil, že Izrael nebude tolerovat útoky palestinských radikálů z pásma Gazy.

Palestinci raketovým ostřelováním Izraele zabili od roku 2000 patnáct Izraelců. Židovský stát z pásma Gazy stáhl osadníky i armádu v roce 2005. Na raketové útoky v minulých měsících reaguje jednotlivými odvetnými akcemi, ale nevylučuje větší vojenskou operaci. Letos při těchto operacích zahynulo 300 Palestinců, z nichž třetina byli civilisté.