V Itálii se množí násilné akce proti Romům

Řím - V Neapoli neznámí žháři zapálili dva romské nouzové tábory, několik romských chatrčí hořelo i v Ponticelli. Problémy s Romy řeší také v Miláně, tam má tuto otázku nově na starosti speciální komisař. Dnes proběhla rozsáhlá akce, při které policie vyklidila romský tábor v Římě.

Terčem žhářského útoku se ve středu na předměstí staly dva romské nouzové tábory, v úterý skupina Italů zapálila několik chatrčí u romského tábora v Ponticelli. Příčinou nepokojů se stala událost, kdy se šestnáctileté romské děvče pokusilo unést z bytu neapolské rodiny dvouletou holčičku.

Pouze rychlý zákrok otce a sousedů zabránil únosu. Tento čin vyvolal v celé čtvrti bouřlivou reakci, policie musela zabránit lynčování romského děvčete. Událost byla zřejmě rozbuškou následujících konfliktů. Zatím není jasné, kdo zapálil dva romské tábory v Neapoli. Po pachateli policie pátrá.

V Miláně musejí řešit podobné problémy, ty má nyní na starosti nový komisař, kterého jmenoval ministr vnitra. I v Římě zasahovala policie proti Romům, vyklidila zde jejich tábor.

Úřední zdroje se zatím k projevům násilí proti Romům nevyjádřily, napětí ale podle italských sdělovacích prostředků může souviset s deklaracemi nastupující vlády premiéra Silvia Berlusconiho, která slíbila tvrdý postup proti prudkému nárůstu romské kriminality v zemi. Podle policejních statistik jsou za novou vlnou zločinů v Itálii v řadě případů právě Romové, zejména ilegální imigranti z Rumunska.

Podle oficiálních údajů nyní žije v Itálii legálně asi 342 000 osob rumunské národnosti, italská nevládní organizace Caritas ale odhaduje, že počet Rumunů v zemi je nejméně dvojnásobný.

Vydáno pod