Varšavský soud s generálem Jaruzelským žádá nová svědectví

Varšava - Okresní soud ve Varšavě vyhověl žádosti generála Wojciecha Jaruzelského, aby obžalovací spis byl doplněn mimo jiné o nová svědectví. Proces s posledním polským komunistickým prezidentem kvůli vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981 tedy ještě nekončí. Institut paměti národa (IPN), který se zabývá zpracováním komunistických zločinů, má podle rozhodnutí soudu doplnit to, co chybělo ve vyšetřování, svolat soudní historiky, obrátit se o pomoc na zahraniční archivy a vyslechnout nové svědky. IPN, který žalobu podal, se proti rozhodnutí soudu může odvolat.

V noci z 12. na 13. prosince roku 1981 veškerou moc v Polsku převzala vojenská rada vedená Jaruzelským. Nařídila vypnout telefony, zakázala veřejná shromáždění a nezávislý tisk. V následujících dnech bylo zadrženo více než 3000 osob. Podniky vstoupily do stávky, propukly pouliční boje. Celkem si výjimečný stav, který formálně trval do července 1983, vyžádal okolo 90 obětí. Loni v dubnu byla vůči jeho hlavním iniciátorům a vykonavatelům vznesena obvinění. Jaruzelski žádal, aby byl v případu vyslechnut například někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov nebo bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová.

Pětaosmdesátiletý generál na konci března před soudem řekl, že odpovědnost za výjimečný stav bere na sebe. Znovu vyjádřil přesvědčení, že toto opatření bylo záchranou národa před katastrofou, a zároveň se omluvil jeho obětem. Společně s Jaruzelským se před soudem zodpovídají i další tehdejší vrcholní činitelé. Obhajoba tvrdí, že se nedopustili žádného zločinu, protože pracovali ve stavu takzvané vyšší nutnosti.

Institut paměti národa vede v souvislosti s výjimečným stavem z roku 1981 okolo 160 vyšetřování. K mírným trestům zatím byli odsouzeni hlavně policisté.

Jaruzelski se hájí tím, že zabránil většímu zlu v podobě sovětské intervence. Za svou roli v prosinci 1981 i při dřívějším krvavém potlačení dělnických nepokojů na pobřeží Baltu v 70. letech byl souzen již mnohokrát, nikdy ale nebyl pravomocně odsouzen.