Výbor sněmovny USA navrhuje poloviční škrty na radar a střely

Washington - Branný výbor americké Sněmovny reprezentantů ve středu doporučil škrtnout přes polovinu z více než 700 milionů dolarů, které vláda prezidenta George Bushe žádá na příští rok na financování evropské části protiraketového štítu. Argumentoval tím, že je třeba počkat, až výstavbu těchto objektů schválí hostitelské země, tedy Česko a Polsko. Stejný postup Kongres zvolil i loni při schvalování rozpočtu na letošní rok.

Členové výboru tak rozhodli přesto, že je ministr obrany Robert Gates v dopise žádal, aby schválili rozpočet na evropskou část protiraketového štítu v navrhované výši. Podle něj by to urychlilo vyjednávání s Prahou a Varšavou.

I přes výrazné zkrácení financí bude rozpočet na příští rok vyšší než loňský, upozornila při jednání výboru demokratická poslankyně Ellen Tauscherová, která prosadila škrt na výzkum a vývoj. Sněmovní výbor projednával financování protiraketového štítu v rámci návrhu celkového rozpočtu na obranu na fiskální rok 2009, který začíná letos 1. října.

Z vládou navrhované částky na výstavbu radaru v České republice a základny s deseti protiraketovými střelami v Polsku výbor doporučil škrtnout přes 230 milionů dolarů na výzkum a vývoj a 140 milionů dolarů na stavební projekty, z toho 60 milionů v České republice. Loni americká vláda žádala 310 milionů dolarů, z nichž Kongres nakonec rozpočet snížil o 85 milionů.

Senátní výbor schválil rozpočet na protiraketový štít v plné výši

Obdobný výbor Senátu s návrhem na financování základen v ČR a Polsku vyslovil počátkem května plný souhlas. Žádné škrty nepožadoval, čerpání peněz ale stejně jako loni podmínil schválením smluv s Prahou a Varšavou a vypracováním nezávislé studie, která prokáže účinnost celého systému.

Bushova vláda zdůvodňuje výstavbu objektů protiraketové obrany v Evropě údajnou hrozbou z nepřátelsky naladěných zemí, za něž označuje především Írán a Severní Koreu. Proti rozšíření systému do Evropy protestuje Rusko, které tvrdí, že jsou tím ohroženy jeho bezpečnostní zájmy.

Proti radaru na českém území je kromě opozičních stran i většina české veřejnosti. Vláda je ale připravena příslušné smlouvy podepsat ještě do poloviny roku. Jednání s Varšavou se prodlužují, protože tamější vláda žádá od USA pomoc při modernizaci polské armády.

Návrh musí ještě schválit obě komory amerického Kongresu

Po schválení ve výborech Senátu a Sněmovny reprezentantů bude nyní návrh takzvaného autorizačního zákona předložen jednotlivým komorám. Pokud nebude schválen shodný text, což je pravděpodobné, následuje dohodovací řízení. Stejná procedura čeká i přidělovací zákon, který tvoří druhou část schvalovacího procesu vojenského rozpočtu.