Voličům pomůže při výběru stran ve volbách do EP internetový program

Brusel - Evropská unie dnes v Bruselu představí program, který občanům umožní lépe se zorientovat v politických stranách kandidujících do voleb do Evropského parlamentu. Jde o internetový dotazník, který si může každý volič udělat. Na jeho základě pak projekt vyhodnotí, který stranický program je voliči nejbližší, která strana nejvíc naplňuje jeho představy o budoucím směřování EU.

 Program bude přístupný ve všech jazycích, kterými se v EU mluví, budou do něj zahrnuty všechny kandidující poltické strany, které budou usilovat o hlasy voličů ve volbách do Evropského parlamentu. Projekt tak zohlednil specifikum evropských voleb, v nich totiž často kandidují sdružení a strany, které v národních volbách o hlasy neusilují, a nejsou tak u voličů úplně známé.

Projekt vzniká na Evropském univerzitním institutu ve Florencii ve spolupráci se dvěma agenturami pro výzkum veřejného mínění. V Bruselu bude pouze představen. Rok před volbami takto startuje kampaň za účast ve volbách. Ty totiž v minulosti zaznamenávaly tradičně nižší volební účast než národní volby. Odborníci si navíc od projektu slibují, že získají celoevropský průzkum veřejného mínění o chování voličů, o politických stranách a jejich kampaních. Poprvé bude takový projekt přístupný on-line na internetu.