Obětí zemětřesení v Číně je už 20 000, poškozen je jaderný komplex

Peking - Tři dny po silném zemětřesení v jihovýchodní Číně je šance na přežití desítek tisíc lidí zasypaných v městech a obcích provincie S'-čchuan mizivá. Počet obětí zemětřesení v nejpostiženější oblasti dosáhl počtu 19 500, podle agentury Reuters by se ale toto číslo mohlo vyšplhat až na 50 000. Úřady stále nemají dostatečné prostředky k tomu, aby rychle odstranily trosky, ve kterých je uvězněno až 50 000 lidí. Zemětřesení také poškodilo výzkumný jaderný komplex v severní části postižené provincie, únik radioaktivního materiálu podle úřadů nehrozí.

Jaderný komplex společnosti China Nuclear Engineering and Construction se nachází blízko města Mien-jang. Firma se zabývá výstavbou nukleárních elektráren. Podle úřadů ale ze zařízení neunikla radioaktivita a zdejší reaktory pravděpodobně nebyly poničeny.

Úsilí záchranářů je nadále mimořádné. Výsadkáři seskakují do nepřístupných lokalit, podávají informace a organizují pomoc. Nejčastěji jde o dodávky léčiv a potravin. Premiér Wen Ťia-pao do oblasti poslal dalších 100 vrtulníků. Kromě zasypaných totiž pomoc naléhavě potřebují i desetitisíce těch, kteří přežili. Chybí jim pitná voda, jídlo, ale i stany. Armáda organizuje obrovské sběrné tábory, kde lidem rozdává aspoň chleba, vodu a zeleninu.

Čína navíc čelí vážným problémům s bezpečností a ochranou před záplavami u nádrží, přehrad, vodních elektráren a dalších vodohospodářských zařízení poškozených zemětřesením. Ministr vodních zdrojů proto přikázal všem ohroženým městům a obcím, aby preventivně připravily plány evakuace obyvatel.

Hrozí nebezpečí protržení některých vodních přehrad

Nad městem Pej-čchuan, v němž ještě pod troskami zůstávají uvězněny tisíce lidí, zatarasil sesuv půdy řeku. Za touto hrází se hromadí voda a místní orgány varují před prudkou povodňovou vlnou, až voda překážku prorazí. „Dozvěděl jsem se, že v této oblasti je až 400 přehrad a téměř všechny byly poškozeny,“ informoval redaktor Tomáš Etzler.

Závaly vodních toků jsou i na dalších místech, přehrada C'pching-pchu popraskala. Její protržení sice momentálně nehrozí, správa ale přesto z bezpečnostních důvodů začala vodní nádrž vypouštět, aby snížila tlak na poškozenou hráz. V případě protržení ohrožuje město Tuťiang-jen, ležící níže po proudu.

Média dnes přinesla informace, že zemětřesení předcházela řada náznaků, např. neobvyklá migrace živočichů. Podle Etzlera někteří lidé začínají vinit vládu, že je před katastrofou nevarovala. 

Kvůli zemětřesení bude zkrácena i štafeta s olympijskou pochodní, Čína však nezveřejnila, zda tak činí z pietních, finančních nebo organizačních důvodů.