„Sekerník“ z Rakouska byl prý opět milý člověk

Vídeň - Necelé tři týdny po odhalení šokujícího případu mnohaletého věznění a zneužívání dcery vlastním otcem v Amstettenu otřásl Rakouskem nový výjimečný kriminální případ: 39letý muž, kterého dnešní rakouský tisk identifikuje jako Reinharda Steinbauera, v úterý brutálně ubil sekerou ve třech různých městech svou manželku, sedmiletou dcerku, oba rodiče i tchána.

Událost podobně jako případ Nataschi Kampuschové nebo Elisabeth Fritzlové vrhá na Rakousko nepříznivé světlo. Mohl se o tom přesvědčit i rakouský kancléř Alfred Gusenbauer při své cestě po Jižní Americe. Jediná otázka, kterou mu položili novináři v Chile po jednání s tamní prezidentkou, se týkala posledních kriminálních případů v alpské republice.

Opět milá a spořádaná rodina

Dnešní rakouský tisk si všímá především jedné věci, která všechny jinak značně rozdílné případy spojuje: všichni pachatelé i jejich rodiny působili na své okolí spořádaným, příjemným a milým dojmem, rodiny byly dokonce často označovány za vzorné či příkladné.

Platí to v plné míře i pro nejnovější případ. Steinbauerovi žili v přepychovém vlastním bytě ve čtvrti Hietzing a sousedé na ně pějí samé ódy. Manželka Barbara zastávala významnou funkci na ministerstvu financí a byla značně aktivní i ve veřejném a politickém životě, i když zatím jen na místní úrovni. Dcerka Natalie byla vzorně vychovaná a velmi chytrá.

Pachatel neuvěřitelného činu působil v posledních letech především jako spolupracovník několika poslanců rakouského parlamentu, kde prý vždy velmi iniciativně a snaživě vykonával hlavně nejrůznější organizační práce a podílel se na přípravě různých podkladových materiálů. O svém soukromí nikdy nemluvil a do poslední chvíle na něm nikdo nepoznal, že by měl nějaké problémy.

Jenže problémy tu byly, i když o nich zřejmě nikdo jiný nevěděl. Steinbauer investoval spousty peněz do pochybných obchodů. Podle prvních poznatků vyšetřovatelů to ani nebyly obvyklé finanční investice, ale spíše určité formy sázek na vývoj kurzů nebo cen. Pachatel tak prohrál podle dosavadních odhadů asi 300 000 eur (7,5 milionu korun). Část si půjčil, pravděpodobně od rodinných příslušníků, a zastavil zřejmě i drahý byt.

Jak je možné, že finanční krach řešil tímto drastickým způsobem, na to se teď snaží najít odpověď psychologové a psychiatři. Podle prvních vyjádření se přiklánějí k tomu, že nešlo o čin v momentálním pomatení smyslů, ale o plánovaný akt jakési pomsty s cílem zničit všechno, co s pachatelem nějak souviselo. Do toho zapadá i použitý vražedný nástroj - sekyra symbolizuje touhu „odstranit“, říkají odborníci.

Za pravdu jim dali dnes i vyšetřovatelé, kteří na nové tiskové konferenci oznámili, že pachatel se přiznal, že čin plánoval už od minulého měsíce. Definitivně rozhodnut prý byl od pátku, ale s rodinou strávil ještě sváteční prodloužený víkend.