Topolánek jednal s kolumbijským prezidentem o prodeji bitevníků

Bogotá - Premiér Mirek Topolánek dnes při setkání s kolumbijským prezidentem Álvarem Uribem hovořilo o případném nákupu nadbytečných českých bitevníků L-159 kolumbijskou armádou. Politici také podepsali dvě smlouvy o spolupráci, které by měly českým podnikům usnadnit vstup na kolumbijský trh.

„Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v diskusích, protože náš bitevník může být vhodným tréninkovým doplňkem pro izraelské stíhačky, které kolumbijská armáda nakoupila,“ řekl na tiskové konferenci Topolánek. „K žádným závazným jednáním v tomto ohledu nedošlo,“ zdůraznil český premiér.

O nákupu českých podzvukových letounů se na úrovni ministerstev obrany obou zemí jedná delší dobu. České vojsko totiž usiluje o to, aby se zbavilo celkem 43 nadbytečných strojů tohoto typu.

„Naše letouny L-159 mají americkou avioniku i motor, to znamená, že v tomto regionu podporovaném Spojenými státy by nemělo docházet ke kolizím. Navíc je to subsonický letoun, který je vhodný pro podporu pozemních jednotek,“ uvedl náměstek české ministryně obrany Martin Barták.

Kolumbijská armáda by mohla české bitevníky využít zejména v operacích vedených proti levicovým povstalcům z hnutí FARC.

Oba politici také slavnostně podepsali dvě smlouvy - dohodu o spolupráci v energetice a hornictví a s ní související dohodu o spolupráci v oblasti životního prostředí. Ty by měly českým firmám zjednodušit cestu ke kolumbijským vládním zakázkám.

Kolumbie je jedinou zemí v Jižní Americe, kde se k moci ještě nedostala levice. Prezident Uribe má obrovskou podporu díky boji proti ilegálním ozbrojeným skupinám. Kolumbie je také největším spojencem Spojených států v regionu.