Dalajlama na návštěvě v Německu, politici se s ním však neplánují setkat

Berlín - Tibetský duchovní vůdce včera přiletěl na čtyřdenní návštěvu do Německa. Vrcholní němečtí politici z toho ovšem příliš radost nemají, obávají se reakcí Číny. Kancléřka Angela Merkelová je momentálně na summitu v Latinské Americe a ani prezident Horst Köhler, ani ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier nehodlají dalajlamu přijmout. Steinmeier už loni kritizoval schůzku Merkelové a tibetského duchovního vůdce v budově kancléřství. Čína totiž tehdy ostře protestovala a zrušila nadcházející schůzky s Německem.

Vstřícnost vůči dalajlamovi nakonec projevili poslanci Bundestagu. V pondělí ho na parlamentní půdě přijme zahraniční výbor dolní komory. Po dlouhém váhání se s ním setká jen jediná členka vlády, sociálnědemokratická ministryně pro rozvoj Heidemarie Wieczoreková-Zeulová. Ta ale kvůli tomu momentálně čelí ostré kritice.

Ministr zahraničí Steinmeier se odmítá s dalajlamou setkávat, protože se obává, že by to mohlo zneklidnit Čínu. S loňským přijetím tibetského duchovního vůdce v kancléřství nesouhlasil také proto, že si to Číňané mohli vykládat jako signál, že Německo podporuje odtržení Tibetu. I mnozí politologové upozorňují, že jde o problematický krok. Současně chce ale Steinmeier ukázat, že bojuje za lidská práva, a proto usiloval o to, aby se představitelé Číny s dalajlamou setkali, což už se stalo.

Po poslední návštěvě dalajlamy v Německu se vztahy s Čínou výrazně zhoršily. Peking zrušil řadu vzájemných schůzek. Obavy ze zhoršení vztahů s Čínou mají i němečtí obchodníci, kteří nechtějí ztratit své investice. Německo je totiž největším evropským obchodním partnerem Číny.

Tibetský duchovní vůdce, který je v Německu u občanů velmi populární, kromě setkání s politiky chystá přednášky v několika městech. Mluvit má tradičně o lidských právech, hlásat bude také nenásilí a požadovat náboženské svobody a kulturní autonomii pro Tibet. V německých médiích navíc důrazně odmítá čínská obvinění z rozdmýchávání násilí v Tibetu nebo z bojkotu olympiády v Pekingu. Proti té dle vlastních slov nic nemá.