Bin Ládin se vysmál mírovým snahám na Blízkém východě

Washington - Vůdce teroristické organizace al-Káida Usáma Bin Ládin se ve svém internetovém poselství zaměřil na 60. výročí založení státu Izrael. Podle něj je povinností pravověrných muslimů osvobodit palestinská území. Internetové stránky militantních islamistů podle amerických analytiků předem anoncovaly zvukový projev teroristického vůdce na svém reklamním banneru.

Na audiozáznamu mimo jiné pronesl: „Dá-li Bůh, budeme pokračovat v boji proti Izraelcům a jejich spojencům.“ Dodal, že se islamisté nevzdají jediného čtverečního centimetru Palestiny, dokud bude žít jediný pravověrný muslim. 

Bin Ládin poznamenal, že izraelsko-palestinský konflikt tvoří základ muslimské války se Západem a stal se inspirací pro 19 sebevražedných atentátníků, kteří unesli letadla 11. září 2001. Poznamenal také, že 60. výročí vyhlášení Izraele neukazuje jen to, že stát již existuje 60 let, ale také to, že předtím neexistoval a byl násilně odcizen Palestincům. 

Na záznamu se vysmíval mírovým snahám, které prý nevedly k ničemu, zejména pak nedaly vzniknout palestinskému státu. Západní média kritizoval za to, že Izraelce zobrazují jako oběti, zatímco vyhnané Palestince, kteří přišli o domov, jako teroristy.

Izrael se k prohlášení Bin Ládina vyjádřil ústy mluvčího ministerstva zahraničí. Ten prohlásil, že Izrael odmítá věnovat pozornost slovům „tohoto teroristického šílence“. Prý nastal čas, aby byl Bin Ládin dopaden a pykal za své činy.